​Konferencija „Otvorena vlast u Hrvatskoj - pogled u budućnost"

Slika /pics/POV/OGP Summit Tallinn.jpg

Ured za udruge, kao nacionalna kontakt točka za inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj 19. prosinca 2023. organizira konferenciju "Otvorena vlast u Hrvatskoj - pogled u budućnost".

Konferencija će se održati u hibridnom obliku, u hotelu Zonar Zagreb (Trg Krešimira Ćosića 9) te online putem ZOOM platforme, uz prethodnu prijavu.

Cilj konferencije jest osvrnuti se na provedbu aktualnog 4. Akcijskog plana inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatsko za razdoblje od 2022. do 2023. godine, te pružiti pogled u aktualne trendove u otvorenoj vlasti, koji mogu djelovati kao inspiracija u razdoblju u kojem Republiku Hrvatsku očekuje priprema novog Akcijskog plana te poslužiti kao platforma za razmjenu ideja, poticanje sinergije i strukturiranog dijaloga u oblikovanju budućih prioriteta inicijative u Hrvatskoj.  

S obzirom da razdoblje koje pokriva aktualni, 4. Akcijski plan POV inicijative u Hrvatskoj završava 31. prosinca 2023., konferencija će članovima Savjeta POV-a i drugim predstavnicima državne i javne uprave, civilnog društva i zainteresirane javnosti pružiti priliku za osvrt na dosadašnju provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj, podijele iskustva i rezultate u provedbi aktualnog Akcijskog plana te razmotre međunarodne primjere i područja koja bi se mogla uključiti u predstojećem razdoblju i izradu novog Akcijskog plana.

Također, Viša regionalna koordinatorica za Europu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast Sandra Pernar informirat će okupljene o novoj globalnoj Strategiji Inicijative za razdoblje od 2023. do 2028. godine te preporukama za razvoj novog Akcijskog plana, koje je Neovisni mehanizam izvješćivanja izradio za Hrvatsku.

Putem video linka skupu će se obratiti i José María Marín, viši programski savjetnik za program Otvorene lokalne vlasti, koji će predstaviti trenutno otvoreni natječaj za uključivanje jedinica lokalne samouprave u POV inicijativu, uz uspješne primjere otvorene lokalne vlasti, te Adna Karamehić-Oates, voditeljica za politike i partnerstva u globalnoj inicijativi POV-a, koja će predstaviti aktivnosti i mjere vezane uz suzbijanje klimatskih promjena koje sudionici POV inicijative uključuju u svoje akcijske planove.  

Na kraju će predstavnica Ureda za udruge Vlade RH - nacionalne kontakt točke programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) sudionicima predstaviti mogućnosti financiranja aktivnosti za lokalnu samoupravu kroz ovaj program.

Javljanje međunarodnih gostiju bit će na engleskom jeziku, uz osiguran prijevod na hrvatski jezik.

Molimo vas da nam svoje sudjelovanje uživo ili online potvrdite najkasnije do 18. prosinca 2023. godine u 12:00 sati registracijom putem poveznice. (https://forms.gle/RNandwqWLBytVz4c8)

Program konferencije možete preuzeti ovdje.

Pozivamo sve sudionike da aktivno sudjeluju, dijele svoja iskustva i doprinesu razvoju mjera i aktivnosti koji će dalje jačati transparentnost, participaciju građana te otvorenost društva.

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast