Europa za građane 2014.-2020. – u Umagu održano umrežavanje hrvatskih i slovenskih partnera

U petak, 23. svibnja 2014. godine, u prostorima Gradske vijećnice u Umagu održano je umrežavanje hrvatskih i slovenskih prijavitelja na program Europa za građane 2014. – 2020. Umrežavanje je održano u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva iz Pule i slovenskih organizacija civilnoga sruštva – Središće Rotunda iz Kopra, Mladinski center Postojna i Ustanova fundacija Bit Planota iz Nove Gorice uz potporu Ureda Vlade RH za udruge i Grada Umaga.

Jednodnevnom umrežavanju prisustvovalo je ukupno 74 predstavnika i predstavnica jedinica lokalne i regionalne samouprave, organizacija civilnoga društva i drugih neprofitnih organizacija, poput škola. Za upoznavanje i poticanje suradnje među sudionicima korištena je metoda Otvorenog prostora (Open Space Technology), koja pojednostavljuje način rada i ne zahtjeva prethodnu pripremu sudionika.
 
U uvodnom dijelu sudionicima se obratila gradonačelnica Grada Umaga, gđa Floriana Bassanese Radin, te pozvala na razvoj suradnje između gradova, općina i organizacija civilnoga društva. Potom su se sudionici međusobno upoznali i ukratko opisali organizacije koje predstavljaju kako bi lakše pronašli odgovarajućeg partnera za razradu projektnih ideja, odnosno zajedničku prijavu na Program.
 
Po završetku uvodnog dijela predstavnici Ureda Vlade RH za udruge održali su interaktivnu radionicu za hrvatske prijavitelje na program Europa za građane 2014. – 2020. u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ante Babić, dok su predstavnici Centra Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i osposobljavanja slovenskim predstavnicima predstavili Program u Gradskoj vijećnici. Sudioncima su tako predstavljeni ciljevi, cjeline, mjere i prioriteti financiranja u programskom razdoblju 2014. – 2020. s posebnim naglaskom na godišnje prioritete s kojima projektni prijedlozi trebaju biti usklađeni. Predstavljeni su i kriteriji, pravila i procedure za dobivanje bespovratnih sredstava kroz Program.
 
U popodnevnom dijelu sudionici umrežavanja su u grupama osmišljali i razrađivali svoje projektne prijedloge uz pomoć predstavnika Ureda i Zaklade. Predstavnici Zaklade prikupili su sve projektne prijedloge te će iste poslati svim sudionicima putem adresa e-pošte kako bi, zajedno sa svojim partnerima, izrađene projektne prijedloge mogli dalje oblikovati i prijaviti na buduće natječaje u sklopu programa Europa za građane 2014. – 2020.
 
Sudionici su izrazili zadovoljstvo ovakvim pristupom razvoju suradnje i partnerstava te poticanja aktivnog sudjelovanja u programima EU-a.
 
U nastavku Vam prenosimo atmosferu s umrežavanja.

                       
 

                        

   

  

                                   



Pisane vijesti | Europa za građane