Izvješće o provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine

Slika /slike/Pristup informacijama - genericke slike/Strategija fotka.jpg

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. svibnja 2018. godine usvojeno je Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2012. - 2016.

Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. strateški je dokument koji je u navedenom razdoblju oblikovao smjernice za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva kako bi se dodatno unaprijedio normativni, financijski i institucionalni sustav podrške djelovanju organizacija civilnoga društva kao važnih čimbenika društveno-ekonomskog razvoja u Republici Hrvatskoj, ali i važnih dionika u oblikovanju i provedbi politika Europske unije.
 
Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalnu strategiju na sjednici održanoj 12. srpnja 2012. godine, a time je potvrđena i, Strategijom definirana, obaveza izrade minimalno dva izvješća (svake dvije godine, a po potrebi i češće) o njezinoj provedbi. Prvo Izvješće o provedbi Nacionalne strategije za razdoblje od 2012. do 2014. godine usvojeno je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 23. srpnja 2015. godine. Drugo, odnosno završno Izvješće o provedbi Nacionalne strategije, obuhvaća razdoblje cijelog trajanja Strategije od 2012. do 2016. godine.
 
Okosnicu Nacionalne strategije činilo je 26 ciljeva, 27 mjera, 92 provedbene aktivnost i 251 provedbeni pokazatelj koje je Vlada Republike Hrvatske u sferi razvoja civilnoga društva željela poduzeti i postići u petogodišnjem razdoblju provedbe Nacionalne strategije u suradnji s nizom dionika. Nacionalna strategija bila je usmjerena na četiri prioritetna područja: I. Institucionalni okvir za potporu razvoju civilnoga društva, II. Civilno društvo i sudionička demokracija, III. Osnaživanje uloge organizacija civilnoga društva za društveno-ekonomski razvoj i IV. Djelovanje i daljnji razvoj civilnoga društva u međunarodnom kontekstu.
 
Međuresorni karakter Nacionalne strategije očituje se kroz brojne partnere u provedbi mjera i aktivnosti. Naime, za provedbu mjera i aktivnosti Nacionalne strategije, u svojstvu nositelja i sunositelja mjera i aktivnosti, bilo je zaduženo 10 ministarstava, 2 Vladina ureda, 5 državnih agencija, 3 nacionalne i 4 lokalne zaklade, te brojna druga tijela javne vlasti, ali i organizacije civilnoga društva i drugi. Ukupno je u provedbi aktivnosti Nacionalne strategije sudjelovalo gotovo 50 nositelja i sunositelja aktivnosti, uključujući i Ured za udruge koji je, između ostalog, provodio i oko 30% svih aktivnosti u ulozi nositelja.
 
Ured za udruge, kao nositelj zadaće vertikalne koordinacije, uz provedbu niza mjera, koordinirao je provedbom i upravljao procesom izrade objedinjenog Izvješća o provedbi Nacionalne strategije. Sukladno obavezama koje proizlaze iz Strategije, na kraju provedbenog razdoblja, prikupljene su informacije o provedbi mjera i aktivnosti od nositelja i sunositelja te je temeljem dostavljenih podataka izrađeno Izvješće o provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine.
 
Ured je također kontinuirano prikupljao izvješća od svih nositelja i sunositelja mjera Nacionalne strategije te ih objavljivao na internetskom portalu za praćenje provedbe Strategije: strategija.udruge.hr gdje se ujedno nalaze i komplementarne detaljnije informacije o provedbi svake pojedine mjere i aktivnosti. Razvijanjem navedene internetske platforme učinjen je iskorak u praćenju provedbe Nacionalne strategije budući da se pomoću tog alata, a promovirajući koncept zajedništva i suradnje u stvaranju, provedbi i nadzoru javnih politika, osigurala kvalitetna i učinkovita provedba Nacionalne strategije. Platforma, dostupna od srpnja 2013., često se ističe kao primjer dobre prakse u praćenju provedbe strateških dokumenata. Dodatni alat za praćenje aktualnosti vezanih uz provedbu Strategije u provedbenom razdoblju bila je i Facebook stranica Nacionalne strategije: https://www.facebook.com/nacionalnastrategija/.
 
Izvješće je dostupno ovdje i sadrži prikaz ključnih postignuća u okviru svakog od četiri prioritetna područja Nacionalne strategije. Statistika izvršenja provedbenih aktivnosti u petogodišnjem izvještajnom razdoblju ukazuje da je ostvaren značajan napredak u brojnim područjima obuhvaćenim Strategijom. Naime, provedeno je 65% aktivnosti, djelomično je provedeno 26% aktivnosti, dok samo 9% aktivnosti nije provedeno.

Pisane vijesti