Održana „Šetnja kroz povijest udruživanja u Zagrebu“

  • Slika /slike/DSC_0358.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U subotu 26. svibnja zainteresirani građani i građanke naučili su više o bogatoj povijesti udruživanja u gradu Zagrebu

Povijest udruživanja u Republici Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju koja započinje sa  srednjovjekovnim bratovštinama koje se mogu smatrati pretečama udruga kakve danas poznajemo. Ipak procvat udruživanja i civilnog društva događa se  u 19. stoljeću, prvenstveno u Zagrebu gdje uglednici iz društvenog i političkog života osnivaju udruženja s ciljem razvoja grada te pomoći socijalno ugroženim sugrađanima.

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Državnim arhivom u Zagrebu te s povjesničarkom dr.sc. Agnezom Szabo istražio je povijest šest udruženja koja su djelovala na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te pripremio Šetnju u kojoj su zainteresirani građani obišli povijesne lokacije važne za djelovanje udruženja te se upoznali s detaljima rada i djelovanja navedenih udruženja.

Šetnjom se željela približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnog društva. Ured za udruge nastavit će s istraživanjem povijesti civilnoga društva u Republici Hrvatskoj te sukladno tome obogatiti ponudu Šetnje kroz povijest udruživanja u Zagrebu. 

Pisane vijesti