Konzultativan sastanak vezano za izradu novog Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RH za razdoblje 2016. do 2018.

Slika /slike/shutterstock_301019072_cr.jpg

Sukladno ovlastima koje proizlaze iz Odluke o osnivanju Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je u postupku izrade novog Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2016. do 2018. godine. 

Kao i pri izradi prethodnih akcijskih planova želja nam je u proces izrade akcijskog plana uključiti što veći broj zainteresiranih dionika, odnosno izraditi prijedlog akcijskog plana u suradnji s organizacijama civilnog društva.
 
U tu svrhu, Ured za udruge organizira konzultativan sastanak s organizacijama civilnog društva koje se žele uključiti svojim doprinosom u izradu novog Akcijskog plana.
Sastanak će se održati u četvrtak, 30. lipnja, u prostorijama Ureda za udruge, Opatička 4, drugi kat, s početkom u 15 sati.
Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje na sastanku da pošalju svoju prijavu (ime, prezime, naziv organizacije) na e-mail adresu: sandra.pernar@udruge.vlada.hr do utorka, 28. lipnja.
Svi prijavljeni primit će potvrdu o sudjelovanju u srijedu, 29. lipnja.
Partnerstvo za otvorenu vlast  je multilateralna inicijativa čiji je  cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.  Republika Hrvatska pridružila se inicijativi u rujnu 2011. i time je preuzela obvezu izrade nacionalnih akcijskih planova.
Do sada je uspješno proveden Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2012. do 2013. godine, a u tijeku je provedba Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine (provodi se do 30. lipnja 2016. godine). U rujnu 2015. godine Vlada je usvojila Izvješće za prvu godinu provedbe Akcijskog plana.
Do listopada 2016. godine Vlada Republike Hrvatske dužna je izraditi novi Akcijski plan, za period od iduće dvije godine.
Na konzultativnom sastanku bismo voljeli dobiti odgovor na pitanje koje prioritetne aktivnosti smatrate da bi trebalo poduzeti u razdoblju od 2016. do 2018. godine, a kako bi se ispunili ciljevi provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, u sljedećim područjima:

1.    poboljšanje zakonskog okvira za ostvarivanje prava na pristup informacijama

2.    proaktivna objava informacija i otvaranje podataka

3.    transparentnost rada javne uprave, s naglaskom na fiskalnu transparentnost

4.    sudjelovanje javnosti u oblikovanju i provedbi javnih politika

5.    drugim relevantnim područjima (sve što smatrate da bi trebalo biti uključeno mimo navedena 4 područja).

 
Kao podlogu za izradu novog Akcijskog plana, skrećemo pozornost na sljedeće dokumente:
  1. Prvi Akcijski plan
  2. Izvještaj o provedbi prvog Akcijskog plana
  3. IRM-ov izvještaj o provedbi prvog Akcijskog plana
  4. Drugi Akcijski plan
  5. Izvještaj o provedbi prve godine drugog Akcijskog plana
 
Također, skrećemo pozornost na činjenicu da je na razini Upravnog odbora međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast višekratno istaknuto kako bi u narednom razdoblju aktivnosti akcijskih planova bilo dobro povezati s Ciljevima održivog razvoja UN-a, koje se naziva i Globalnim ciljevima: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

Pisane vijesti