Mrežnom edukacijom “Otvorena vlast u Hrvatskoj - mladi kao aktivni građani" obilježen Tjedan otvorene vlasti

Slika /slike/OPENGOVWEEK-570x285.png

Povodom obilježavanja Tjedna otvorene vlasti u Republici Hrvatskoj, u sklopu aktivnosti projekta „U školi otvorene kohezije, ASOC“, 19. svibnja 2021. godine održana je mrežna edukacija za sudionike Projekta pod nazivom "Otvorena vlast u Hrvatskoj - mladi kao aktivni građani".

I ove godine obilježen je međunarodni Tjedan otvorene vlasti (OpenGovWeek) s ciljem poticanja građana i mladih na uključivanje u stvaranje politika koje utječu na svakodnevni život. Naime, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, 19. svibnja 2021. održana je mrežna edukacija pod nazivom “Otvorena vlast u Hrvatskoj - mladi kao aktivni građani". Edukacija je bila namijenjena za učenike srednjih škola, a glavni cilj bio je poticanje kulture aktivnog građanstva i građanskog aktivnog sudjelovanja, podizanje razine znanja i vještina o javnim financijama i korištenju javno dostupnih (otvorenih) podataka, kao i promicanje ciljeva Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj. Inicijativa je izravno povezana s aktivnostima obrazovnog programa ASOC, a ono što ih povezuje jest poticanje aktivnog građanstva te korištenje otvorenih podataka i važnost korištenja mrežnih tehnologija.

Predstavnica Ureda za udruge Vlade RH Darija Marić je kroz prezentaciju "Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj" predstavila aktivnosti Republike Hrvatske u ispunjavanju ciljeva inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Nakon što su se sudionici mrežne edukacije upoznali s načinom provođenja Inicijative u Hrvatskoj, imali su prilike na izravnim primjerima upoznati se sa značajnim rezultatima za građane koji su postignuti provedbom Inicijative u Republici Hrvatskoj. Osim prezentiranih projekata na državnoj razini, kao što su Portal otvorenih podataka, e-Građani te e-Savjetovanje, prezentirani su i primjeri dobre prakse s lokalnih razina i drugih dijelova svijeta. Najviše se istaknula platforma DECIDE MADRID, mrežna stranica koja omogućuje građanima Madrida da stupe u interakciju s lokalnom samoupravom s ciljem osiguravanja transparentnosti donošenja odluka u gradu Madridu.

Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina kroz predavanje pod nazivom PAZI(N) proračun! prikazala je projekt aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna te detaljnije pojasnila što je to participativno budžetiranje, koji su ključni čimbenici u procesu te koje su koristi Grada Pazina i građana u provođenju tog procesa.

Završnu prezentaciju održao je predstavnik civilnog društva Miroslav Schlossberg, dopredsjednik Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet: HrOpen, koji kroz neformalnu inicijativu razvijaju IT alate s ciljem ostvarivanja lakše i efikasnije komunikacije građana i lokalnih samouprava i vlasti. G. Schlossberg je predstavio projekt Popravi.to koji je osmišljen na način da sami građani prijavljuju probleme koje žele riješiti, eventualne štete koje su nastale, te se preko platforme, prema prijavljenoj lokaciji problema koji treba riješiti, zahtjev građana prosljeđuje lokalnoj samoupravi.

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast