Nacionalna rasprava o Europskom stupu socijalnih prava u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Slika /slike/Nacionalna rasprava -  screen.JPG

Nacionalna rasprava organizirana je u dvije susjedne tematske rasprave o tržištu rada i dostojnim uvjetima rada te o socijalnoj zaštiti i uključivanju.

Fokus Nacionalne rasprave je prvi preliminarni nacrt budućeg Europskog stupa socijalnih prava kojeg je Europska komisija predstavila u ožujku 2016. i pokrenula opsežnu javnu raspravu.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) priprema mišljenje o toj inicijativi. U tom kontekstu Europski gospodarski i socijalni odbor pokreće raspravu s organiziranim civilnim društvom u svih 28 država članica EU-a o europskom stupu socijalnih prava. Tom inicijativom EGSO želi osigurati forum na kojem će se povećati poznavanje ovog novog paketa mjera EK te otvoreno raspravljati o tome kako bi se Europski stup socijalnih prava trebao razvijati, a posebno čuti stajališta sudionika iz različitih sektora o ključnim izazovima i prilikama na razini EU-a te na nacionalnoj razini relevantnih javnih politika. Kao uvod u raspravu bit će prikazani glavni nalazi istraživanja "Geometar nejednakosti" Centra za mirovne studije koje je ostvaren sa širokim krugom stručnjaka/inja za problematiku društvenih nejednakosti. 
 
Sadržaj izvješća o nacionalnim raspravama u organizaciji EGSO-a uključit će se u Mišljenje EGSO-a o Europskom stupu socijalnih prava koje će se predstaviti Europskoj komisiji, a čije se usvajanje očekuje na prosinačkom zasjedanju Odbora.
 
Broj sudionika je ograničen. Rasprava će se održati u ponedjeljak 10. listopada u Kući Europe u Zagrebu od 9:00 do 14.30 sati.

Najave | Europski gospodarski i socijalni odbor