Najava javne rasprave „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“

Slika /slike/OGP logo - Low res jpeg-web 1.jpg

Pozivamo predstavnike institucija i organizacija civilnoga društva te ostalu zainteresiranu javnost da nam se pridruže na javnoj raspravi „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“ koja će se održati u srijedu, 31. svibnja s početkom u 9:30 u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2. 

Cilj javne rasprave je upoznati širu javnost s međunarodnim kontekstom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, ocijeniti dosadašnji napredak Republike Hrvatske u provedbi inicijative te raspraviti smjernice za ključne mjere i aktivnosti u novom Akcijskom planu za razdoblje 2017. – 2019. godine.

U travnju je navršeno 5 godina otkako je Vlada Republike Hrvatske usvojila Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012. – 2013., te se tako i aktivno uključila u provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Također, krajem veljače je navršeno 5 godina otkako je po prvi puta konstituiran Savjet inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast kroz čiji sastav i djelovanje se osigurava kontinuiran dijalog državnih tijela, organizacija civilnog društva, predstavnika regionalne i lokalne samouprave, poslovnog sektora i medija o unaprjeđenju standarda otvorenosti i transparentnosti tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj.
 
Trenutno je u izradi Nacrt Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2019. godine, odnosno treći po redu akcijski plan kojim se Republika Hrvatska obvezuje na provođenje aktivnosti koje doprinose povećanju otvorenosti i transparentnosti, suzbijanju korupcije, podizanju učinkovitosti javne uprave te unapređenju javnih usluga korištenjem modernih tehnologija.
 
Kroz provedbu prva dva akcijska plana učinjeni su znatni napori i ostvaren napredak, posebice u području prava na pristup informacijama, savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te unapređenju usluga za građane uspostavom sustava e-Građani koji je i međunarodno prepoznat te mu je 2015. godine na Globalnom samitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast dodijeljena nagrada za najbolji europski projekt u području unapređenja javnih usluga.  
 
Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail adresu: sandra.pernar@udruge.vlada.hr najkasnije do utorka, 30. svibnja 2017., 12 sati.

Program javne rasprave možete preuzeti ovdje.
 
 

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast