Najava konferencije “Europa za građane/ke”, 25.1.2018., u Zagrebu

Slika /slike/EzG najava konf, Zagreb, 25.1.2018.jpg

Objavljeni natječaji za četiri mjere programa Europa za građane i novi Programski vodič 2018



Program Europa za građane 2014-2020 jedan je od centraliziranih programa Europske unije s ciljem promicanja suradnje među europskim zemljama, u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo.
Svrha Programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Programom se također nastoji osnaživati interkulturalni dijalog na europskoj razini povezivanjem građana i poticanjem suradnje neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i regionalne samouprave između zemljama članicama Programa.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) objavila je natječaje u sklopu programa Europa za građane 2014-2020 za sve cjeline: 1. Europsko sjećanje te 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koji uključuje mjere: 2.1. Bratimljenje gradova, 2.2. Umrežavanje gradova te 2.3. Projekte civilnog društva, a čiji je krajnji rok za prijavu 1. ožujka 2018. do 12 sati. Više informacija o svakom natječaju, možete pronaći ovdje.

Tim povodom, Ured za udruge kao Kontakt točka programa Europa za građane održat će konferenciju Europa za građane/ke, u četvrtak, 25. siječnja 2018. godine, u Zagrebu, u kongresnom centru Forum, na kojoj će biti predstavljene mogućnosti financiranja projekata u sklopu ovog programa te domaći i strani primjeri dobre prakse:
 
  1. Mjera 2.1. Bratimljenje gradova – gđa Snježana Horvatin, Grad Klanjec, projekt EUlife - Citizens for Stronger Europe
  2. Mjera 2.2. Umrežavanje gradova – g. Bojan Milosavljević, Gradska opština Savski venac, Beograd, projekt WONET - Women's Network for the Future of Europe
  3. Mjera 2.3. Projekti civilnog društva – g. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo, Ljubljana, projekt European Citizens Crowdsourcing
  4. Cjelina 1. Europsko sjećanje – gđa Jelena Berković, GONG, Zagreb, projekt Civic Activism and Resistance in Retrospect: (post)-Yugoslav region 1980-2016: RETROaktiva
 
Pozivamo vas da prijavite sudjelovanje na konferenciju putem prijavnice, kojoj možete pristupiti ovdje, a potvrdu o sudjelovanju na konferenciji ćete zaprimiti najkasnije do srijede, 24. siječnja 2018. godine. Pozivnica sa programom događanja dostupna je ovdje.

Također, ističemo da će se tijekom konferencije svi zainteresirani moći prijaviti i na radionicu za razradu projektnih ideja, koja će se održati u četvrtak, 8. veljače 2018. godine, u kongresnom centru Forum, u Zagrebu. Na radionici su dobrodošle prisustvovati sve one organizacije koje će u međuvremenu pripremiti konkretne projektne prijedloge za prijavu na neki od spomenutih natječaja, a tijekom radionice će moći dobiti konkretne prijedloge za poboljšanje svojih projektnih ideja. Prednost prijave će imati sudionici konferencije, a za preostala mjesta ćemo naknadno objaviti poziv.

Više informacija o Programu i događanjima dostupno je na internetskoj stranici www.europazagradane.hr i www.udruge.vlada.hr.



Stranica