Najava konferencije „Otvorena lokalna i regionalna vlast – izazovi i prilike“

Slika /slike/system-2660914.jpg

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane da sudjeluju na konferenciji „Otvorena lokalna i regionalna vlast - izazovi i prilike".

Konferencija će se održati u hibridnom obliku, u srijedu, 14. prosinca 2022. godine u hotelu Double Tree by Hilton, Ulica grada Vukovara 269a, u Zagrebu te putem Microsoft Teams platforme, uz prethodnu prijavu.

Cilj ove konferencije jest potaknuti provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast na lokalnim i područnim razinama te potaknuti otvaranje podataka i savjetovanja s javnošću, povećati sudjelovanja građana u odlučivanju, posebno u području participativnog planiranja proračuna, kao i sudjelovanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u korištenju inovativnih alata kojima se unaprjeđuje sudjelovanje građana u povećanju kvalitete života na lokalnim razinama.

Na konferenciji ćemo predstaviti nekoliko primjera dobre prakse - od Hrvatske, poput projekta uspostave sustava za provedbu savjetovanja za lokalne i područne (regionalne) jedinice koji će biti integriran u već postojeći sustav e-Savjetovanja, do europskih primjera poput internetske platforme Decide Madrid, koju je pokrenulo gradsko vijeće grada Madrida kako bi omogućilo sudjelovanje javnosti u donošenju odluka.
Primjerima koje ćemo predstaviti na konferenciji želimo inspirirati lokalne i područne (regionalne)  jedinice iz Hrvatske na korištenje inovativnih metoda participativne demokracije, u kojoj građani odlučuju kako raspodijeliti dio javnog proračuna ili (su)kreiraju javne politike u Hrvatskoj.

Također ćemo predstaviti aktivnosti u okviru provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, kao i program Partnerstva za otvorenu vlast za lokalne (područne) jedinice te mogućnosti financiranja međunarodnih projekata za razvoj lokalnih zajednica iz Programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027.

Javljanje međunarodnih gostiju bit će na engleskom jeziku (uz osiguran prijevod).

Molimo vas da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca 2022. godine registracijom putem poveznice, nakon čega ćete zaprimiti poveznicu za konferenciju ako ćete na njoj sudjelovati virtualno. 

Program konferencije možete preuzeti ovdje.

Pridružite nam se uživo ili virtualno na ovoj zanimljivoj raspravi!
 

Najave | Partnerstvo za otvorenu vlast