Održana konferencija „Otvorena lokalna i regionalna vlast – izazovi i prilike“

  • Slika /slike/DSC_0068.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​U srijedu, 14. prosinca 2022. godine u hibridnom obliku održana je konferencija „Otvorena lokalna i regionalna vlast – izazovi i prilike?“ u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH.

Na konferenciji se okupilo oko 100 sudionika – uživo u hotelu Double Tree by Hilton u Zagrebu, te online. Cilj konferencije je bio potaknuti provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast na lokalnim i područnim razinama, odnosno potaknuti otvaranje podataka i savjetovanja s javnošću, povećati sudjelovanja građana u odlučivanju, posebno u području participativnog planiranja proračuna, kao i korištenja inovativnih alata za unaprjeđenje sudjelovanja građana u povećanju kvalitete života na lokalnim razinama.

Konferencija je sudionicima ponudila pregršt korisnih informacija, ali i poticaj za uključivanje jedinica lokalne i područne samouprave u inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast, kao i prijavu ideja povezanih s građanskim i demokratskim sudjelovanjem građana na natječaje u sklopu Programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge u svom je pozdravnom govoru naglasila da je Republika Hrvatska jedna od 77 zemalja članica te 106 lokalnih članica globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, i to od njenih samih početaka, odnosno od 2011. godine kada je inicijativa i pokrenuta. Kroz svoje članstvo u Inicijativi Republika Hrvatska podupire načela transparentnosti, borbe protiv korupcije, osnaživanja građana i korištenja prednosti novih tehnologija kako bi tijela javne vlasti na svim razinama bila učinkovitija i odgovornija, te kako bi se stvorili preduvjeti za učinkovitije i inovativnije pružanje javnih usluga, odnosno upravljanje javnim resursima.

Nemanja Relić, ovlašten za obavljanje poslova predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske istaknuo je da su vrijednosti na kojima počiva Partnerstvo za otvorenu vlast u cijelosti komplementarne s vrijednostima iz Programa Vlade Republike Hrvatske 2020.-2024., koji, između ostalog, predviđa provođenje mjera s ciljem borbe protiv korupcije, modernizacije javne uprave, digitalizacije i provođenja edukacije državnih i javnih službenika radi razvoja digitalnih vještina, mjere usmjerene povećanju transparentnosti javnih financija, kao i mjere usmjerene podizanju učinkovitosti državne i javne uprave kako bi na što kvalitetniji način odgovarala potrebama građana i gospodarstva.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te predsjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast je istaknula da su kroz provedbu nacionalnih akcijskih planova za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast već poduzeti određeni koraci ka ostvarenju navedenih ciljeva. Naime, Republika Hrvatska je do sada izradila i implementirala ukupno tri akcijska plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (za razdoblje od 2012. do 2013. godine, za razdoblje od 2014. do 2016. godine te za razdoblje do 2020. godine) te trenutno provodi svoj 4. Akcijski plan, čime je dokazala svoju posvećenost realizaciji ideja Partnerstva za otvorenu vlast. Dodatno je naglasila da je zbog nekoliko značajnih reformi koje su prepoznate kao izvanredan napredak u otvaranju vlasti prema građanima, globalna zajednica Partnerstva za otvorenu vlast izabrala Republiku Hrvatsku u članstvo u Upravnom odboru Inicijative te je Republika Hrvatska kroz svoja dva uzastopna mandata u Upravnom odboru (od 2014. do 2019. godine) imala priliku aktivno sudjelovati u razvoju, usmjeravanju te osiguravanju održivosti Inicijative.

Darija Marić iz Ureda za udruge Vlade RH je predstavila aktivnosti u okviru provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, naglasivši da je kroz provedbu akcijskih planova Republika Hrvatska postigla značajan napredak na različitim područjima koja su u fokusu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Najznačajniji rezultati postignuti su u dijelu unaprjeđenja e-usluga za građane te u području pristupa informacijama. Primjerice, „Projekt e-Građani“ na Globalnom summitu Inicijative, održanom 2015. godine u Mexico Cityju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“, osvojio je nagradu za najbolji europski projekt te je i međunarodno priznat kao uspješan projekt unaprjeđenja dostupnosti javnih usluga.

José María Marín iz Lokalnog Programa Partnerstva za otvorenu vlast predstavio je načine i prednosti uključivanja lokalnih i/ili područnih jedinica u globalnu zajednicu Partnerstva za otvorenu vlast, nakon čega je predstavljeno i nekoliko primjera dobre prakse iz Hrvatske i svijeta. Prije svega je predstavljen projekt uspostave sustava za provedbu savjetovanja za lokalne i područne jedinice koji će biti integriran u već postojeći sustav „e-Savjetovanja“, a predstavila ga je Josipa Kovačić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Uslijedilo je predstavljanje nekoliko europskih primjera, poput Grada Tirane te platforme „Decide Madrid“, koju je pokrenulo gradsko vijeće grada Madrida kako bi omogućilo sudjelovanje javnosti u donošenju odluka. Grad Pakrac i Grad Rab su također predstavili svoje napore u kontekstu participativnog planiranja gradskih proračuna, a sudionici su imali prilike vidjeti i nekoliko video primjera - Buenos Airesa u Argentini, Austina u Sjedinjenim Američkim Državama te Kadune iz Nigerije. Predstavljeni primjeri služe kao inspiracija lokalnim i područnim  jedinicama iz Hrvatske za korištenje inovativnih metoda participativne demokracije u kojoj građani odlučuju kako raspodijeliti dio javnog proračuna ili (su)kreiraju javne politike.

Na kraju konferencije je Željka Markulin iz Ureda za udruge Vlade RH predstavila mogućnosti financiranja međunarodnih projekata za razvoj lokalnih zajednica iz Programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027., odnosno mogućnosti za daljnju razmjenu primjera dobre prakse, znanja i iskustava s ciljem otvaranja lokalnih i područnih jedinica prema svojim građanima. Naglasila je da je CERV najveći program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o ljudskim pravima. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, jednakost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne (područne) samouprave, međunarodnim organizacijama, tijelima javne vlasti s ciljem zaštite i promocije temeljnih prava i vrijednosti EU te poticanju građanskog i demokratskog sudjelovanja građana na razini Europe kako bi se održalo i dalje razvijalo otvoreno, demokratsko, ravnopravno i uključivo društvo temeljeno na pravima i vladavini prava.

Ured za udruge se nada da je konferencija uspjela ispuniti svoj cilj, odnosno inspirirati lokalne i/ili područne jedinice da se u budućnosti uključe u ovu globalnu zajednicu kako bismo zajednički ostvarili daljnje značajne korake i pomake u različitim područjima koja su u fokusu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.
 
 
 

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast