Najava potpisivanja i predstavljanja Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj

Slika /pics/OGW_large.png

Po uzoru na potpisivanja Deklaracije o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj Ured za udruge proširuje inicijativu te pokreće potpisivanje Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

Ured za udruge, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, organizira javno događanje u sklopu međunarodne manifestacije Tjedna otvorene vlade (engl. Open Government Week), 10. svibnja 2018. godine na kojem će se svečano potpisati i predstavili Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je 2013. godine pokrenuo projekt potpisivanja Deklaracije o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj kojom gradonačelnice i gradonačelnici izražavaju spremnost za razvijanje suradnje i partnerskog odnosa s organizacijama civilnoga društva te se obvezuju na provođenje aktivnosti kojima se unapređuje savjetovanje i uspostavlja transparentan i djelotvoran sustav financiranja i podrške provedbi projekata i programa organizacija civilnoga društva od interesa za opće dobro.

Po uzoru na navedeno pozitivno iskustvo s gradovima, a osluškujući potrebe i želje lokalnih zajednica za učvršćivanjem suradnje organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti, Ured za udruge proširuje inicijativu te pokreće potpisivanje Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Deklaracija je razvijena uvažavajući da je razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima te imajući na umu Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.

Nakon ovog događanja, Ured za udruge u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, planira organizirati predstavljanje i potpisivanje Deklaracije u županijama diljem Hrvatske.

Tekst Deklaracije možete pronaći u nastavku.

Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj

Pisane vijesti