Nove mogućnosti financijske potpore civilnom društvu u sklopu IPA programa

U svojoj Strategiji proširenja za razdoblje od 2007-2008, Europska komisija je naglasila potrebu povećanja potpore razvoju civilnoga društva i najavila uspostavu novog financijskog instrumenta u svrhu unaprjeđivanja razvoja i dijaloga civilnoga društva u zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja.
Novi instrument financijske potpore Europske unije aktivnostima civilnoga društva na Zapadnome Balkanu i Turskoj okvirno će iznositi 130 milijuna eura za razdoblje od 2008.-2010., a program financiranja obuhvaća tri područja djelovanja:
  • potpora inicijativama civilnog društva na lokalnoj razini i izgradnji kapaciteta,   pojačavajući ulogu civilnog društva u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU,
  • program dijaloga „Ljudi-ljudima“ (People-to-People Dialogue programmes) s ciljem upoznavanja novinara, mladih političara, vođa sindikata, obrazovnih djelatnika sa politikama i institucijama EU,
  • potpora izgradnji partnerstava i razvoju umrežavanja između organizacija civilnoga društva u zemljama proširenja i EU radi unaprjeđivanja prenošenja znanja i iskustava.
Nova inicijativa predstavljena je prilikom konferencije pod nazivom „Razvoj civilnoga društva u Jugoistočnoj Europi: izgradimo Europu zajedno“, u organizaciji Opće uprave za proširenje Europske komisije, održane 17. i 18. travnja. Konferencijom se organizacijama civilnoga društva u EU i zemljama kandidatkinjama, kao i potencijalnim zemljama kandidatkinjama, željelo ponuditi platformu za umrežavanje, razmjenu dobre prakse i izgradnje partnerstva, kao i širenje informacija o financijskim potporama razvoju civilnoga društva unutar Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) te drugih EU programa. Jedan od elemenata ove nove inicijative odnosi se na dijalog civilnoga društva: program „Ljudi-ljudima“ (People to People – P2P) sastoji se od grupnih posjeta, a organizira ga Glavna uprava za proširenje u okviru instrumenta TAIEX.
 
 
Više o programu „Ljudi-ljudima“ (People to People – P2P)
  • Svrha programa „Ljudi-ljudima“ (People to People – P2P)
Svrha ovog programa jest jačanje uloge organizacija civilnoga društva u sudioničkoj demokraciji poticanjem aktivnog djelovanja civilnog društva na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Program će pojedincima i organizacijama civilnoga društva omogućiti posjete institucijama EU, kao i relevantnim krovnim nevladinim organizacijama te drugim europskim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, u svrhu upoznavanja s velikim brojem EU politika, programa, inicijativa i dobrih praksi. P2P program također će pružiti mogućnost za bolje međusobno razumijevanje, posebice u pogledu daljnjeg proširenja i izgradnje partnerstva.
 
  • Ciljna skupina
Program je namijenjen organizacijama civilnoga društva koje se bave temama vezanima uz Acquisi (kao što su jednake mogućnosti, anti-diskriminacija, prava djece, mladi i tako dalje); zakladama za kulturu ili organizacijama aktivnima u područjima kulture, umjetnosti, obrazovanja te lingvistika; obrazovnim djelatnicima i predstavnicima akademske zajednice svih razina obrazovnog ciklusa; grupacijama koje djeluju na području ljudskih prava (uključujući skupine za zaštitu manjina, aktiviste za ljudska prava, urede za pravnu pomoć, i sl.); predstavnicima općina/regija; predstavnicima poljoprivrednih sektora (poljoprivrednici, skupine udruženja koje se bave eksploatacijom i zaštitom zemljišta, i sl..); predstavnicima religijskih interesnih skupina; udruženjima za zaštitu potrošača, organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom zdravlja, i tako dalje.
 
  • Prihvatljive aktivnosti
Program će uglavnom uključivati organizaciju skupnih posjeta kao što su:
1)      posjete za skupine različitih sudionika iz iste zemlje korisnice programa, a koji su aktivni u određenom specifičnom području, s ciljem poticanja i snaženja dijaloga i suradnje između zainteresiranih strana zemlje (primjerice, predstavnici sveučilišta, socijalni partneri, organizacije koje se bave strukovnim obrazovanjem, organizacije mladih – okupit će se poradi posjete u svrhu razmatranja zapošljavanja mladih);
2)      skupne posjete sudionika različitih zemalja, u koje će biti pozvano 3-5 predstavnika po pojedinoj zemlji korisnici - pri ovakvom sastavu sudionici posjete biti će okupljeni temeljem istovrsnog profesionalnog usmjerenja, no dolazit će iz različitih zemalja. Posjete ovog tipa izgradit će dijalog na regionalnoj i europskoj razini, te će unaprjeđivati prekogranično umrežavanje;
3)      shema „Paketa pomoći“ u kojoj bi studijskom putovanju prethodio opći trening o politikama EU u zemljama sudionika, nakon čega također može uslijediti i seminar „Povratne informacije“ (u matičnoj zemlji sudionika) na kojem bi veći broj sudionika razmjenjivao i prenosio znanja stečena tijekom studijskog putovanja.
 
  • Postupak odabira
a)      odabir tema
Teme unutar programa „P2P“ određivat će Glavna uprava za proširenje, u skladu s političkim, zakonskim i socijalnim prioritetima utvrđenima u odnosu na ciljanu regiju i zemlju.
b)      odabir sudionika
Odabir sudionika posjeta vršiti će Glavna uprava za proširenje uz pomoć Delegacije Europske Komisije zemlje korisnice. Druge institucije EU kao što su Ekonomski i socijalni odbor (EESC), Odbor regija (CoR), Europski parlament te nevladine organizacije i ostale institucionalne organizacije (ILO, Vijeće Europe, i tako dalje) mogu također biti uključene u postupak odabira, ovisno o slučaju.
 
  • Organizacija Programa
Nakon što su teme, ciljana skupina i program posjete određeni, Jedinica za jačanje institucija Glavne uprave za proširenje baviti će se organizacijskim, logističkim i financijskim aspektima posjete.
 
  • Vremenski okvir i proračun
Pilot faza programa, koja će pokrivati otprilike 200 osoba, počet će u lipnju 2008. godine i trajati će do kraja godine. Pilot faza će se vrednovati te će se program po potrebi prilagođavati, s ciljem da bude u potpunosti operativan od 2009. godine, i to uz proračun  koji se trenutno procjenjuje na 2 milijuna eura za razdoblje od 2 godine.
 
Detaljnije informacije o programu „P2P“ možete zatražiti putem elektronske pošte wlarg-p2p@ec.europa.eu ili posjetite internetsku stranicu: http://taiex.ec.europa.eu/P2P-Programmen, a više informacija o konferenciji „Razvoj civilnoga društva u Jugoistočnoj Europi: izgradimo Europu zajedno“možete pronaći ovdje.


Pisane vijesti