Izvještaj s Trećeg sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-HR

U Beču je 16. travnja 2008. održan treći sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-HR, a glavna tema sastanka je bilo poglavlje 19. pregovora: Socijalna politika i zapošljavanje.
Zajednički savjetodavni odbor EU i Hrvatske osnovan je u veljači 2007. Čini ga po šest predstavnika iz Europskog gospodarsko socijalnog odbora te šest predstavnika iz Hrvatske (udruge poslodavaca, sindikati, ostale organizacije civilnog društva). Treću skupinu iz Hrvatske predstavljaju Lidija Pavić-Rogošić iz udruge ODRAZ te Tomislav Goll iz Saveza društava distrofičara Hrvatske. Zadatak Odbora je uspostavljanje dodatnog institucionalnog oblika dijaloga tijela EU i Hrvatske kao države kandidatkinje, poticanje javnih rasprava o posljedicama članstva u EU te općenito doprinos jačanju civilnog društva promicanjem dijaloga između gospodarskih i socijalnih interesnih skupina. Područje djelovanja Odbora obuhvaća sva gospodarska i socijalna pitanja koja se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
 
Pored supredsjedateljica Odbora, Lidije Horvatić te Anne-Marie Sigmund, sudionike je pozdravio i Wofgang Tritremmel iz Udruženja industrijalaca Austrije, u čijim je prostorima sastanak održan. On je podržao priključivanje Hrvatske EU. Uvodno su se prisutnima obratili i Marina Gašpar Lukić ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH te Tatjana Kovačič iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Austriji, koja je zastupala slovensko predsjedanje Vijećem ministara EU. Gospođa Gašpar Lukić je izvijestila da su pregovaračka stajališta za poglavlje 19. usvojena i u skladu su s Nacionalnim akcijskim planom. Gospođa Kovačič kazala je da Slovenija želi da Hrvatska što prije udovolji svim kriterijima te postane 28. zemlja članica EU.
Prikaz stanja pristupnih pregovora između EU i Hrvatske predstavili su Katja de Sadeleer iz Opće uprave za proširenje Europske komisije i Jasna Ognjanovac, zamjenica voditelja Misije Republike Hrvatske pri EU. Sudionici su u raspravi pozdravili napredak Hrvatske ostvaren u posljednjem razdoblju. Do sada je otvoreno 16 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena (poglavlje 25. Znanost i istraživanje te 26. Obrazovanje i kultura). Hrvatska je podnijela pregovaračke pozicije za još pet poglavlja, a njihovo otvaranje očekuje se prije završetka slovenskog predsjedanja Vijećem ministara EU. Odbor je pozvao na učinkovit nastavak rada na ostalim poglavljima.
U daljnjem radu naglasak je stavljen na pregovaračko poglavlje 19. pregovora: Socijalna politika i zapošljavanje. Prije rasprave na ovu temu predstavljeni su izvještaji g. Luce Jahiera i gđe Lidije Horvatić, članova Odbora. Lidija Pavić-Rogošić izvijestila je da je u Nacionalnoj strategiji za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i Operativnom planu posvećena pažnja socijalnom ugovaranju države i OCD-a te razvoju socijalne ekonomije i neprofitnog poduzetništva. Napomenula je da se nedovoljno vodi pažnja o civilnom sektoru kao mjestu zapošljavanja te značajnom partneru u provođenju politika i dokumenata kao što je Zajednički memorandum o uključivanju (JIM). Tomislav Goll je govorio o Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. s ciljem napretka te daljnjeg snaženja zaštite prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Govorio je i o problemu diskriminacije osoba s invaliditetom s obzirom na uzrok nastanka invalidnosti te o razlikama u pristupu socijalnim i zdravstvenim uslugama. Kod zapošljavanja osoba s invaliditetom javlja se problem neusklađenosti propisa posebice Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sa Zakonom o radu i Zakonom o zapošljavanju. Usvojeni su sljedeći zaključci :
  • Hrvatske vlasti bi trebale na svim poljima intenzivirati napore te pozvati institucije Europske unije da im pruže veću podršku kako bi pregovori o 19. poglavlju mogli brzo napredovati i biti uspješno zaključeni do kraja ove godine;
  • Hrvatske vlasti bi trebale pojačati napore u jačanju administrativnih sposobnosti i provedbi zakona zajedno sa socijalnim partnerima na području socijalne politike i zapošljavanja;
  • Hrvatske vlasti bi trebale u najkraćem mogućem roku dovršiti nacionalni anti-diskriminacijski plan te nastaviti s neophodnim reformama Ureda pučkog pravobranitelja;
  • Svi hrvatski dionici bi trebali postići dogovor o pitanju zaštite žena za vrijeme trudnoće i majčinstva;
  • Svi hrvatski dionici bi trebali riješiti otvorena pitanja za poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga te ojačati autonomiju socijalnog dijaloga i njegovu učinkovitost;
  • Svi hrvatski dionici trebali bi koristiti svaku priliku za široki civilni dijalog.
U nastavku rada, Zdenka Petrović, članica Odbora Inclusion Europe, predstavila je stanje uključenosti osoba s intelektualnim poteškoćama u Hrvatskoj te situaciju vezano za primjenu Konvencije osoba s intelektualnim teškoćama. Tijekom rasprave, sudionici su naglasili potrebu za pružanjem usluga podrške u skladu s individualnim potrebama osoba i njihovih obitelji.
Krešimir Ćosić, zastupnik u Hrvatskom saboru, predstavio je rad Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-HR. Sudionici su istakli želju za daljnjom suradnjom oba Odbora te o redovitom međusobnom informiranju o radu. Predloženo je da supredsjedateljice Zajedničkog savjetodavnog odbora redovito predstavljaju rad Odbora članovima Zajedničkog parlamentarnog odbora.
U nastavku praćenja pristupnih pregovora, Zajednički savjetodavni odbor će obratiti pozornost pitanjima zaštite potrošača i zdravlja (poglavlje 28), konceptu civilnog i socijalnog dijaloga te pitanju rodne jednakosti. Zaključeno je kako će se o tim temama raspravljati na sljedećem sastanku, koji se ima održati u listopadu 2008. u Hrvatskoj.


Pisane vijesti