Olli Rehn: Civilno društvo je okosnica strategije proširenja EU

Na konferenciji pod naslovom Civil Society Development in Southeast Europe: Building Europe Together, održanoj 17. travnja u Bruxellesu, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn  progovorio je o važnoj ulozi civilnoga društva u procesima pristupanja zemalja Jugoistočne Europe Europskoj uniji.
 
Olli Rehn u svome obraćanju sudionicima konferencije istaknuo je kako je skepticizam, koji se često pojavljuje u vezi strategije proširenja Unije, povezan s nedostatkom informiranosti o velikim prednostima koje proširenje donosi za sve zemlje koje su uključene u taj proces. Naglasio je da dok se s jedne strane u starim članicama Europske unije sve više spominje tzv. „umor od proširenja“, u zemljama proširenja građani vrlo često pogrešno razumijevaju proces europskih reformi, doživljavajući ih kao nametnut vanjski pritisak, a ne kao proces koji može dugoročno voditi do značajnog poboljšanja cjelokupnih životnih prilika u njihovim zemljama. Prema tome, jedan od bitnih zadataka organizacija civilnog društva jest uspostaviti komunikaciju između europskih institucija, nacionalnih vlasti i građana, s ciljem podizanja svijesti o prednostima koje proširenje donosi svim građanima Unije, jedanko kao i jačanja povjerenja između građana zemalja članica Unije i zemalja proširenja.
 
Prema Rehnovim riječima, organizacije civilnoga društva u zemljama proširenja nezaobilazan su čimbenik provođenja reformskih procesa u tim zemljama. Njihova glavna uloga se odnosi na promicanje temeljnih europskih načela demokracije, ljudskih prava, dobrog upravljanja i vladavine prava. Prema tome, Unija će se i ubuduće zalagati za razvoj organizacija civilnoga društva u zemljama proširenja te na taj način još dodatno ojačati njihov potencijal utjecanja  na procese europske integracije. Sukladno tome, značajno će se povećati sredstva koja će u razdoblju 2008. – 2010. biti namijenjena jačanju organizacija civilnoga društva. Unija će stoga u tom razdoblju alocirati približno 130 milijuna Eura za projekte i programe razvoja civilnoga društva koji će se provoditi u tri glavna područja: lokalne inicijative organizacija civilnoga društva i jačanje kapaciteta, umrežavanje između organizacija civilnoga društva iz zemalja Unije i zemalja proširenja te povezivanje novinara, mladih političara, sindikalnih vođa i obrazovnih djelatnika s institucijama Unije.
 
Naposljetku je istaknuo kako je ova konferencija od velikog značaja za razvoj civilnoga društva Jugoistočne Europe, izrazivši nadu da je ovaj događaj tek uvod u niz redovitih godišnjih susreta predstavnika civilnoga društva iz zemalja Unije i zemalja proširenja.


Pisane vijesti