Programi Sveučilišta u Harvardu dostupni predstavnicima udruga

Predstojnik Ureda dr. sc. Igor Vidačak sastao se 8. travnja s g. Horace Lingom, direktorom studijskog programa na „John F. Kennedy School of Government“ pri Sveučilištu Harvard, SAD.
Povod posjete g. Linga bila je namjera promoviranja programa stipendiranja „Andronico Lukšić Abaroa Fellowships“, uspostavljenog 2006. godine, i Kokkalis Programa, a koji hrvatskim kandidatima nude mogućnost osvajanja stipendije za poslijediplomske studije na harvardskom sveučilištu iz, između ostalog, područja javne politike i uprave te neprofitnog sektora. Prema riječima g. Linga, ove je godine zamijećen zabrinjavajuće malen broj prijava za navedene stipendije te mu je namjera informirati javnost i popularizirati ih. U tom smislu bilo je riječi o mogućnostima kvalitetnijeg informiranja predstavnika udruga, odnosno općenito neprofitnog sektora o budućim natječajima za dodjelu stipendija.
 
Predstojnik Vidačak u tom kontekstu predstavio je ulogu Ureda za udruge kao jednog od katalizatora promjena na području politike neprofitnog sektora te praćenja dodjele financijskih potpora iz Državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću. Pritom su istaknuti dosad poduzeti napori unutar inicijative DECIM (Program razmjene, koordinacije i informiranja među donatorima), u sklopu koje Ured planira preuzeti inicijativu za organizaciju predstojećih konzultativnih sastanaka s ključnim javnim i privatnim dionicima u svrhu doprinosa napretku održivosti projekata organizacija civilnog društva u čitavoj regiji.

G. Horace Ling programski je direktor studijskog programa „Leaders in Development“, koji je osmišljen za ljude na vodećim pozicijama kojima bi novousvojena znanja, vještine i iskustva trebala ponuditi nove načine suočavanja s izazovima globalizacije, jačanja predstavničke politike i tržišne ekonomije. Program je namijenjen političkim vođama, menadžerima i donositeljima političkih odluka, rukovoditeljima organizacija civilnoga društva i javnih institucija, a odvija se u trajanju od dva tjedna tijekom lipnja. Istaknuo je kako je iznimno zanimljivo sudjelovanje predstavnika iz zemalja Jugoistočne Europe koji bi unutar programa predstavili probleme i izazove s kojima se suočavaju, u vidu regionalne studije slučaja na kojemu će se raditi. Zaključno, g. Ling uputio je predstojniku Vidačaku poziv za sudjelovanje u Programu iduće godine u Ateni, s ciljem predstavljanja hrvatskog modela institucionalnog okvira za djelovanja organizacija civilnoga društva.

Više o studijskim programima pročitajte ovdje.

 



Pisane vijesti