Obavijest korisnicima programa Europa za građane 2014-2020 u kontekstu izbijanja koronavirusa (COVID-19)

Slika /slike/photo-1583324113626-70df0f4deaab.jpg

U kontekstu mjera koje su nadležna nacionalna tijela poduzela kako bi se zaustavilo daljnje širenje koronavirusa (COVID-19), Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) prima upite korisnika o mogućem učinku poduzetih mjera na projekte sufinancirane sredstvima Europske unije, a čija bi provedba mogla biti ometana ili na drugi način pogođena definiranim mjerama ograničavanja mobilnosti.

Izvršna agencija EACEA upućuje organizacije koje sudjeluju u programu Europa za građane da kontaktiraju pojedinačne sudionike svojih programa/projekata/aktivnosti koji trenutačno borave u zahvaćenim područjima, ili planiraju putovati u ili iz pogođenih područja narednih tjedana, te da ih upute da se pridržavaju službenih preporuka izdanih od strane lokalno nadležnih tijela.

Uobičajena provedba planiranih aktivnosti provodit će se normalnim tijekom koliko god je to moguće, a na svakoj je organizaciji i pojedincu koji u istima sudjeluju da odluče o prikladnom postupanju s obzirom na službene mjere koje su definirala nadležna tijela. Sudionike u inozemnim programima podsjećamo da se u slučaju potrebe za pomoć mogu obratiti i ambasadama, konzulatima te počasnim konzulatima u državama trenutačnog boravka.

Izvršna agencija EACEA nadalje podsjeća da je Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava, sklopljenim sa sudionicima u programu, predviđena primjena klauzule o višoj sili, koja se može primijeniti na mjere ograničavanja mobilnosti kao direktnu posljedicu mjera koje su donijela nadležna tijela. Međutim, napominje se i da će se postojanje više sile kao razloga za odgodu ili ometanje redovite provedbe planiranih aktivnosti analizirati za svaki pojedinačni slučaj u trenutku procjene prihvatljivih troškova (prilikom podnošenja završnih izvještaja).

Službenoj objavi EACEA-e možete pristupiti ovdje

Prenesena obavijest odnosi se na pitanja oko sufinanciranja projektnih aktivnosti.

Informacije o koronavirusu te prikladnim mjerama i preporukama potražite na sljedećim poveznicama:



Pisane vijesti