Održan godišnji skup najvećih svjetskih donatora za potporu razvoju civilnog društva

U Cavtatu se od 27. do 29. rujna održao godišnji skup najvećih svjetskih donatora za potporu razvoju civilnog društva okupljenih oko inicijative DECIM. Program razmjene, koordinacije i informiranja donatora (Donor Exchange, Coordination and Information Mechanism - DECIM) na području razvoja civilnog društva pokrenut je prije godinu dana od strane Europske komisije i Svjetske banke. Ured za udruge Vlade RH bio je suorganizator ovog skupa u suradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).
 
U sklopu ovog događanja organizirana je međunarodna radionica na temu “Uloga donatora u potpori razvoja i kreiranja zakonskog okvira za organizacije civilnog društva u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, Jugoistočne Europe, Turske i novih država članica EU”.
 
Cilj je radionice bio pobuditi interes inozemnih donatora, privatnih zaklada i fundacija za potporu civilnom društvu u Hrvatskoj i široj regiji. Jedan od važnijih zaključaka radionice odnosi se na važnost daljnjeg ulaganja donatora u započete procese stvaranja poticajnog pravnog i institucionalnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Donatorske agencije okupljene oko inicijative DECIM iskazale su poseban interes za suradnju s Vladom Republike Hrvatske u predstojećem razdoblju s ciljem potpore nastavku započetih procesa na ovom području.
 
Prezentacije i zaključke radionice možete preuzeti u nastavku:
 
David Moore - ICNL
Ilya Trombitsky - Eco-TIRAS
Irina Vilcu - CSDF
Luben Panov - BCNL(1)
Luben Panov - BCNL(2)
Miljenko Dereta - CI
Nilda Bullain - ECNL
Petr Jan Pajas - PASOS
Zuzana Konradova - OSFB
Ukraine CSO Legal Framework
Ukraine CSO Financial Sustainability
The Role od Donors
Zaključci (eng.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Pisane vijesti