Održan panel "Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji"

Slika /slike/home-intro-banner-circles.png

Član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora iz reda civilnoga društva, Toni Vidan, u Bruxellesu je sudjelovao kao moderator na panelu „Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji“ na najvećoj energetskoj konferenciji EU.

Panel "Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji" se održao 15. lipnja 2016. u sklopu godišnje konferencije o održivoj energetici koju organizira Europska komisija, ove godine pod geslom „Energija potrošačima!“. Na konferenciji je sudjelovalo oko 2300 stručnjaka, javnih dužnosnika, aktivista i poduzetnika.

Panel, na kojem su izlagali predstavnici lokalnih uprava iz Velike Britanije, Francuske, Belgije i Nizozemske, organizirala je koalicija pet najvažnijih europskih mreža lokalnih i regionalnih uprava (ICLEI, energycities, EUROCITIES, ClimateAlliance, i CEMR) i imao je za cilj raspraviti načine na koje se lokalnim akterima unutar EU trebaju osigurati primjereni načini učešća u sustavu upravljanja energetskim i klimatskim politikama, a koji se sada uspostavlja u okviru EU projekta Energetska Unija.

Panelisti su iznijeli uspješne primjere aktivnosti njihovih lokalnih uprava, ali su se i složili u ocijeni kako je zakonodavni i tržišni okvir u EU i zemljama članicama još uvijek velikim dijelom podređen korištenju fosilnih goriva i velikim energetskim monopolima, te se tako ograničava brži i bezbolniji prijelaz na obnovljive izvore energije.

Općina Pokupsko je na konferenciji ostvarila izvanredan uspjeh i osvojila prvu nagradu u kategoriji javnih uprava iz cijele EU za poduzete napore u prelasku na održivu energetiku.

Više informacija: http://eusew.eu/

Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor