Siromaštvo i nejednakost u društvu - izazovi za održivi razvoj

Slika /slike/shutterstock_163440842_cr.jpg

Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Hrvatska mreža protiv siromaštva i Europski gospodarski i socijalni odbor organizirali su 14. lipnja 2016. u Zagrebu okrugli stol "Siromaštvo i nejednakost u društvu - izazovi za održivi razvoj".

U Hrvatskoj je zadnjih godina poraslo siromaštvo, a sve je veći broj ljudi u riziku od siromaštva. U uvjetima dubokih gospodarskih, socijalnih i političkih promjena povećana je nezaposlenost, a pojedine skupine stanovništva izloženije su siromaštvu - posebice nezaposleni, slabije obrazovani i ruralno stanovništvo. Također, rastu i nejednakosti koje su ozbiljna prijetnja gospodarskom rastu. Stoga su Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Hrvatska mreža protiv siromaštva i hrvatski članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) odlučili organizirati okrugli stol o siromaštvu i nejednakosti u društvu, kako bi raspravili uzroke, stanje i moguća rješenja za poboljšanje stanja.

O nejednakosti i socijalnoj politici u Hrvatskoj, novim socijalnim rizicima zbog rasta siromaštva među zaposlenima te razlikama između urbanog i ruralnog siromaštva u Hrvatskoj govorili su prof. Vlado Puljiz i Zoran Šućur s Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada i Hrvatske mreže protiv siromaštva te Ana Milićević Pezelj, članica EGSO-a i SSSH-a. Moderatori su bili Lidija Pavić-Rogošić, članica EGSO-a i HMRR-a te Nino Žganec, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada i Hrvatska mreža protiv siromaštva. Izvjestitelj EGSO-a Seamus Boland predstavio je mišljenje EGSO-a o suzbijanju siromaštva. 

Naime, Europski gospodarski i socijalni odbor posljednjih nekoliko godina pokrenuo je brojne inicijative za iskorjenjivanje siromaštva. Također je podnio službena mišljenja institucijama EU-a i organizirao mnoga događanja koja su se bavila pitanjima kao što su suzbijanje siromaštva, siromaštvo među djecom, mjere za smanjenje socijalne isključenosti, sve veći problem siromaštva unatoč zaposlenju, uvođenje minimalnog dohotka na europskoj razini, poštenije oporezivanje te potreba da se socijalne mjere uključe u osmišljavanje i provođenje politika EU-a na poljima poput jedinstvenog tržišta i jedinstvene valute. Globalni ciljevi održivog razvoja UN-a, usvojeni u rujnu 2015. (cilj 1.: Iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima svugdje u svijetu), institucije EU-a i države članice trebale bi uzeti u obzir i integrirati u svoje strategije. 

Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor