Održan savjetodavni sastanak organizacija civilnoga društva s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva na temu lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice

  • Slika /slike/20160708_135654.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva organizirao je 8. srpnja 2016. treći tematski sastanak s ciljem poticanja rasprave i razine informiranosti te aktivnijeg uključivanja OCD-a u procese izrade dokumenata te kreiranja europskih politika. 

U travnju 2014. grčko predsjedništvo Vijeća EU-a zatražilo je od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora da izradi razmatračko mišljenje o temi „Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice kao instrument Kohezijske politike za lokalni, ruralni, gradski i prigradski razvoj za razdoblje 2014. – 2020.“. Europski gospodarski i socijalni odbor Mišljenje je usvojio na 503. plenarnom zasjedanju u prosincu 2014.

Stoga je Ured za udruge u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva organizirao savjetodavni sastanak na temu lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (CLLD) kako bi organizacije civilnoga društva obavijestili o ovom novom pristupu lokalnom razvoju, koji se nastavlja na uspješnu primjenu pristupa LEADER u razvoju ruralnog područja. Pristup CLLD, koji Europska komisija uvodi u novom programskom razdoblju 2014. - 2020., može se koristiti i u gradovima (npr. za razvoj urbanih marginaliziranih područja) ili povezivanju periurbanog s urbanim područjem i sl. 

Predstavnici Ureda za udruge pojasnili su cilj i koncept savjetodavnog sastanka, a gospođa Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ_Održivi razvoj zajednice / Hrvatska mreža za ruralni razvoj), članica EGSO-a, predstavila je Europski gospodarski i socijalni odbor, s posebnim naglaskom na rad EGSO-a u kontekstu ostalih europskih institucija i tijela, te njegove važne uloge kao mosta između Eurospke unije i organiziranog civilnoga društva. Potom je uz sudjelovanje, komentare i pitanja 19 predstavnika i predstavnica organizacija civilnoga društva i članova Savjeta za razvoj civilnoga društva predstavljena tema održivog lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice, s osvrtom na CLLD u Hrvatskoj, u urbanim sredinama te izazove u provedbi. 

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano 1957. godine Rimskim ugovorima, koje daje stručne savjete glavnim EU institucijama (Europskoj komisiji, Vijeću i Europskom parlamentu). Na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnoga društva. Više informacija o radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora dostupno na mrežnim stranicama Ureda za udruge, a osnovne informacije o novom pristupu lokalnom razvoju u EU 2014.-2020. možete naći ovdje.

Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor