Održana 1. sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske

Slika /slike/1. sjednica Međuresornog .JPG

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade RH i ministra uprave dr.sc. Ivana Kovačića, 9. veljače 2017. u zgradi Vlade RH održana je 1. sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
 

Konstituiran je novi saziv Međuresornog povjerenstva kojeg čine predstavnici ministarstava i drugih javnih tijela u čijim područjima djeluju udruge. 

Međuresorno povjerenstvo se suglasilo s Prijedlogom Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2015. godini kojeg je izradio Ured za udruge i konačnim nacrtom Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu, koji je predložilo Ministarstvo financija. Oba dokumenta će biti upućena na usvajanje Vladi Republike Hrvatske.
 
Međuresorno povjerenstvo se suglasilo s Godišnjim planom natječaja za 2017., koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Ureda za udruge nakon usvajanja Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu. Davatelji financijskih sredstava dužni su redovito ažurirati Godišnji plan natječaja.
 
Također, Međuresorno povjerenstvo zadužilo je Ured za udruge za izradu jasnih kriterija za uvrštavanje na Popis organizacija civilnoga društva koje ne ispunjavaju ugovorne obveze prema davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora i zadužilo sva tijela da redovito ažuriraju podatke iz svoje nadležnost i dostavljaju ih Uredu za udruge.
 
Međuresorno povjerenstvo suglasilo se s prijedlogom da Ministarstvo financija i Ured za udruge u suradnji s ostalim tijelima državne uprave razmotre mogućnost izmjene postojeće Odluke Vlade RH o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela u dijelu koji se odnosi na isplatu naknade procjeniteljima projektnih prijava, istaklo je potrebu daljnje izobrazbe službenika ministarstava i drugih javnih tijela o primjeni Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge koje provodi Ured za udruge u suradnji s Državnom školom za javnu upravu.
 
Zaključno, Ministarstva i druga javna tijela pozvana su da potaknu udruge čije su projekte financirali putem svojih javnih natječaja da otvore svoja vrata građanima tijekom manifestacije Dani otvorenih vrata udruga koju će Ured za udruge ove godine organizirati u razdoblju od 25. – 27. svibnja 2017.
 

Pisane vijesti