Održana 13. sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva

Slika /slike/Sjednica Savjeta za razvoj CD 30.09.2015..jpg

Na 13. sjednici Savjeta za razvoj civilnoga društva, održanoj 30. rujna 2015. godine u zgradi Vlade Republike Hrvatske, raspravljalo se o ulozi organizacija civilnoga društva u rješavanju izbjegličke krize u Republici Hrvatskoj.
 

Kao glavni organizatori volontiranja te prikupljanja humanitarne pomoći i pružanja psihosocijalne podrške, organizacije civilnoga društva pokazale su se kao važni partneri državnim institucijama u rješavanju izbjegličke krize. Članovi i članice Savjeta, predstavnici organizacija civilnoga društva koje djeluju u različitim područjima od interesa za Republiku Hrvatsku (zaštita i promicanje ljudskih prava, zaštita zdravlja i unaprjeđenje kvalitete življenja, demokratizacija, vladavina prava te razvoj obrazovanja, socijalna skrb, zaštita okoliša i održivi razvoj i dr.) te predstavnici tijela javne vlasti, osvrnuli su se na potrebu zajedničkog djelovanja na daljnjem razvijanju što učinkovitijeg sustava koordinacije i informiranja građana o mogućnostima volonterskog rada u kriznim situacijama.
Na sjednici Savjeta sudjelovala je i Alyaa Ghannam, ravnateljica Uprave za civilno društvo Arapske lige koja se nalazi u posjeti Republici Hrvatskoj.
 
Uz navedeno, Savjet je raspravljao i o drugim aktualnim temama važnim za djelovanje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj: Pravilniku o sustavu financijskog upravljanja i kontrola te izradi i izvršavanju financijskih planova koji se donosi temeljem Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, postupanju davatelja financijskih sredstava u slučaju kršenja ugovornih obveza od strane organizacija civilnoga društva-korisnica sredstava iz javnih izvora te rješavanju potencijalnih poteškoća u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.
 
S obzirom da 1. listopada ističe rok do kojeg su udruge bile u obvezi uskladiti svoje statute sa Zakonom o udrugama iz 2014. godine, a slijedom niza dezinformacija u medijima, na sjednici Savjeta je pojašnjeno da se udruge zbog neusklađivanja statuta neće automatski brisati iz Registra po sili zakona, već će nadležni uredi državne uprave najprije utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge sukladno Zakonom propisanoj proceduri. Zaključno je naglašeno da udruge i nakon 1. listopada 2015. mogu nadležnim uredima podnijeti zahtjev za usklađivanjem statuta putem postupka upisa promjena u registar udruga.
 

Pisane vijesti