Usklađivanje statuta udruga

Slika /slike/Pristup informacijama - genericke slike/shutterstock_244303966_cr.jpg

Suprotno pojedinim medijskim objavama, nakon 1. listopada 2015. neće se automatski brisati iz Registra udruga one udruge koje nisu uskladile svoje statute u zadanom roku. Udruge i nakon tog datuma mogu uskladiti svoje statute i prijaviti upis promjena u Registar udruga

Nadležni uredi državne uprave imaju ponajprije obvezu izraditi izvješće o udrugama koje nisu uskladile svoje statute, provesti nadzor i potom poduzeti zakonom propisane mjere.

Obveza udruga da u roku od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o udrugama ("Narodne novine", broj 74/14), odnosno do 1. listopada 2015., usklade svoje statute i o tome podnesu zahtjev za upis promjena nadležnom uredu utvrđena je odredbom članka  55. stavka 1. Zakona o udrugama. Nadalje je utvrđeno da će za udruge koje ne usklade svoje statute sukladno odredbama Zakona, nadležni ured po službenoj dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge iz članka 48. ovog Zakona i pokretanje postupka likvidacije udruge. Isto nikako ne znači prestanak udruge po sili zakona, odnosno gubitak pravne osobnosti koja je stečena upisom u registar udruga, već ukazuje na moguće nedjelovanje udruga ili njihovu pasivnost za donošenje odluka vezanih za usklađivanje statuta.

Stoga, nadležni uredi imaju obvezu nakon isteka roka za usklađenje statuta izraditi izvješće o udrugama koje nisu uskladile svoje statut te provesti najprije posredni, a po potrebi i neposredni inspekcijski nadzor kako bi utvrdili koje od tih udruga djeluju te u skladu s utvrđenim poduzeti zakonske mjere. 
Treba napomenuti da će, budući da rok 1. listopada 2015. nije prekluzivan (ne nastupa gubitak prava zbog nevršenja u roku koji je strogo određen), uredi državne uprave i nakon proteka tog roka zaprimati i rješavati zahtjeve za upis promjene statuta udruge u Registru udruga. 

Za udruge koje su izmijenile statute sukladno Zakonu i do propisanog roka prijavile promjenu statuta – no upravni postupci, nakon kojih će im biti izdano rješenje o upisu promjena u registar udruga, još nisu dovršeni – će u Registru udruga u rubrici "Napomene", osim teksta da udruga nije uskladila svoj statut sa Zakonom biti objavljen i tekst "Podnesen je zahtjev za upis promjene statuta i u postupku je rješavanja".

O značaju navedenih odredbi Zakona o udrugama upoznate su udruge na seminarima kao i nadležna registracijska tijela kroz održane radionice odmah nakon stupanja Zakona na snagu. Isto tako, Ministarstvo uprave je svojim okružnicama od 29. rujna i 2. listopada 2015. godine, dodatno uputilo nadležne urede o primjeni tih odredbi Zakona o udrugama.

Pisane vijesti