Održana konferencija "Novi oblici komunikacije s građanima"

Konferencija Novi oblici komunikacije s građanima, koju su zajednički organizirali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija - HIDRA, održane je u ponedjeljak, 24. svibnja 2010. godine s početkom u 9:30 sati u dvorani Josipa Šokčevića u Hrvatskom saboru, Trg Sv. Marka 6.

U uvodnom dijelu Konferencije govorili su Davor Ljubanović, državni tajnik u Ministarstvu uprave, Manuel Salazar veleposlanik Kraljevine Španjolske, Ankica Marinović, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Luka Bebić, predsjednik Hrvatskoga sabora.
 
U nastavku, u okviru teme Prema novim oblicima komunikacije državnih tijela s građanima, sudjelovali su: Davor Dubravica, načelnik Sektora za suzbijanje korupcije iz Ministarstva pravosuđa, Tamara Horvat, viša stručna savjetnica u HIDRA-i i članica Ad hoc odbora za e-demokraciju Vijeća Europe, Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, Igor Vidačak, predstojnik Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge te Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije.
 
 
O Dosadašnjim postignućima u jačanju e-uprave govorili su: Tomislav Vračić, zamjenik državnog tajnika Središnjega državnog ureda za e-Hrvatsku, Neda Erceg, ravnateljica HIDRA-e, a o iskustvima Republike Slovenije govorio je Simon Delakorda, ravnatelj Instituta za elektroničko sudjelovanje iz Ljubljane. Moderator Konferencije bio je Nikola Kristić, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.
 
Na Konferenciji je sudjelovalo oko 120 sudionika - predstavnika državnih institucija, akademske zajednice, medija i organizacija civilnoga društva.
 
Konferencija je prilog povezivanju svih zainteresiranih strana na jačanju demokratskih procesa i stvaranju međusobnog povjerenja s naglaskom na primjeni novih tehnologija. Planira se organiziranje edukacijskih sadržaja vezanih za uključivanje javnosti u procese odlučivanja namijenjenih, kako službenicima tijela javne vlasti, tako i zainteresiranoj javnosti.
 
 
Inicijative e-demokracije uklapaju se u provedbu mjera Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije vezanih uz ostvarivanje prava na pristup informacijama i širenje javne svijesti o štetnosti korupcije.
 
 
Prezentacije:
 
Tamara Horvat: Preporuka Vijeća Europe – Elektronička demokracija
 
Igor Vidačak: Novi oblici savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja i provedbe zakona, drugih propisa i akata
 
Neda Erceg: HIDRA-in portal
 
Tomislav Vračić: Portal Moja uprava
 
Simon Delakorda: Iskustva Slovenije u jačanju e- uprave


Pisane vijesti