Održana online radionica regionalnog umrežavanja pod nazivom Connecting Neighbors 2020- Writing the EU story together

Slika /slike/eacea_2015_00550000_hr.jpg

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao nacionalna kontakt točka programa Europa za građane u Republici Hrvatskoj, u suradnji s kontakt točkama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije održao je 22. i 23. srpnja 2020. online radionicu regionalnog umrežavanja „Connecting Neighbours 2020 – Writing the EU story together“.

Cilј radionice bio je upoznati sudionike s mogućnostima Programa Europa za građane te promovirati i potaknuti regionalni pristup u rješavanju zajedničkih problema kao jedan od važnih instrumenata za jačanje suradnje.

Također, dosadašnji uspješni prijavitelji – udruga Mi iz Splita, i Fondacija Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture predstavili su iskustva u provedbi vlastitih projekata u mjerama 2.1 Bratimljenje gradova (projekt Ujedinjeni u različitosti); 2.2. Umrežavanje gradova (projekt EYE-Net) i 2.3. Projekti civilnog društva (projekt Optimiziranje volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize).

Na radionici je sudjelovalo 37 sudionika – predstavnika organizacija civilnog društva, jedinice lokalne samouprave, kulturnih, obrazovnih i znanstvenih institucija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, koji su dobili priliku predstaviti svoje organizacije i projektne ideje te uspostaviti partnerstva kako bi nakon radionice nastavili zajednički rad na razvoju projektnih ideja i potencijalno ih prijavili na predstojeći natječaj, čiji rok za sve mjere je 1. rujna 2020.

Snimka prvog dana radionice dostupna je ovdje, a s drugog dana ovdje.

Glavni prioriteti Programa Europa za građane su pridonijeti boljem razumijevanju Unije, njezine povijesti i različitosti te promicati europsko građanstvo i unaprijediti građansko i demokratsko sudjelovanje na razini Unije. Posebni prioriteti programa su podizanje svijesti u pogledu sjećanja, zajedničke povijesti i vrijednosti te ciljeva Unije kojima se promiču mir, njezine vrijednosti i dobrobit njezinih naroda poticanjem rasprava, promišljanja i razvoja mreža. Poseban naglasak je na poticanju demokratskog i građanskog sudjelovanja na razini Unije, razvojem građanskog razumijevanja postupka donošenja politika Unije i promicanje društvenog i međukulturalnog angažmana i volontiranja na razini Unije. Više o samom programu možete saznati na http://europazagradane.hr/.



Pisane vijesti