Održana panel rasprava „Inovacije u filantropiji“

  • Slika /slike/Inovacije u filantropiji 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kući Europe u Zagrebu, 23. rujna održana je panel rasprava o filantropiji povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata financiranih iz Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA 2012 „Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnoga društva“, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Svrha rasprave bila je približiti javnosti ciljeve projekata udruga čija će provedba započeti krajem rujna 2015. godine. Projekti vrijedni preko 3,8 milijuna kuna sufinanciraju se iz programa IPA 2012 te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge, a trebali bi izravno pridonijeti ostvarivanju strateških ciljeva RH na području razvoja filantropije, društvene odgovornosti i kulture davanja.  Nositelji projekata su Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH, Udruga „Sustav Orkestara Djece i Omladine“ – SO DO, “Slagalica” Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Pula te Volonterski centar Zagreb, a projektne aktivnosti će se u sljedeće dvije godine provoditi širom Hrvatske.

Na raspravi su prezentirani zadnji podaci o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj – donacije građana čine tek 1,7% ukupnih prihoda udruga u 2014. godini, dok je udio donacija tvrtki 6,8%. Pored toga, još uvijek nedovoljan razvoj zakladništva potvrđuju i podaci da su tijekom prošle godine sve zaklade u Hrvatskoj primile tek 3,4 milijuna kuna donacija građana što je 1,5% ukupnih prihoda zaklada u 2014. godini. Potencijal udruga i zaklada za mobilizaciju građana za sustavnu podršku društveno korisnim programima (izvan žurnih, „interventnih“, kriznih okolnosti) ponajprije ovisi o interesu i uključenosti medija što je, uz nužno poboljšanje zakonodavnog okvira i ulaganje u odgoj djece i mladih za volontiranje i filantropiju, istaknuto kao jedan od ključnih izazova u razvoju zakladništva i filantropije u Hrvatskoj.
Predstavljena su i pozitivna iskustva individualne filantropije kroz primjere rada udruge SOS dječje selo Hrvatska čiji klub prijatelja udruge broji preko 12 tisuća građana koji trajnim nalogom kontinuirano odvajaju sredstva za rad udruge. Društveno poduzeće Brodoto je podijelo svoja iskustva uspješne crowdfunding kampanje s ciljem prikupljanja sredstava za dječje nosiljke za roditelje izbjeglice. Među primjerima iz poslovnog sektora posebno je istaknut rad Zaklade Adris koja sustavno ulaže u različite društveno korisne programe gradeći odnos povjerenja s korisnicima.

Popis ugovorenih i predstavljenih projekata nalazi se ovdje.
 

Pisane vijesti