Online konferencijom Aktivni Građani – temeljna vrijednost Europske unije obilježen završetak programa Europa za građane 2014-2020

Slika /slike/EzG Završna konfa_30032021_Capture13-1024x578.png

Povodom završetka programa Europa za građane 2014-2020, 30. ožujka 2021. godine Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je u svojstvu Nacionalne kontakt točke online konferenciju pod naslovom Aktivni Građani – temeljna vrijednost Europske unije.

Skup je otvorila Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, koja je istaknula značaj programa Europa za građane u osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u svom je uvodnom obraćanju predstavio zajedničku inicijativu Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća, usmjerenu na poticanje građana da aktivno oblikuju budućnost Europe – Konferenciju o budućnosti Europe.
 
Nakon uvodnih govora Željka Markulin iz Nacionalne kontakt točke/Ureda za udruge predstavila je glavna postignuća Programa Europa za građane 2014-2020. u Hrvatskoj, dok je Jutta Koenig-Georgiades iz Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača Europske komisije naznačila osnovne elemente budućeg programa Europske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti, u okviru kojega će se u novom programskom razdoblju 2021.-2027. odvijati aktivnosti dosadašnjeg Programa Europa za građane.
 
Sudionicima je zatim prikazan kratki promotivni film Aktivni građani za otvorenu i tolerantnu EU (dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=WlraHyaNXlA), u kojem neki od korisnika Programa govore o svom iskustvu u pripremi i provedbi projekata. Također, predstavljena je i brošura s informacijama o programu Europa za građane 2014.- 2020. i njegovoj provedbi u Republici Hrvatskoj možete pronaći ovdje (https://www.youtube.com/watch?v=WJWAYbhfVBo), kao i animacija projekata (https://www.youtube.com/watch?v=CN5JfWGR1lQ) svih korisnika Programa na karti Hrvatske.
 
U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava Aktivni Građani – temeljna vrijednost Europske unije, u kojoj su sudjelovali Toma Šutić, član kabineta potpredsjednice Europske komisije za Demokraciju i demografiju, gđe. Dubravke Šuice, Željka Markulin ispred nacionalne kontakt točke programa Europa za građane i Ureda za udruge Vlade RH, mr.sc. Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Tanja Tešija iz Udruge MI, jednog od korisnika programa Europa za građane i dr.sc. Dražen Šimleša; koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju (RIPESS). Rasprava, koju je moderirala Saša Šegrt iz Ureda za udruge, pružila je pregled današnjeg prostora za građansko djelovanje i civilno društvo na razini EU i priliku za razmjenu mišljenja o današnjim vrijednostima Europske unije i njihovom očuvanju.
 
Referirajući se na rezultate posebnog Eurobarometra o budućnosti Europe, koji su pokazali da čak 92% građana EU-a želi da se njihovi glasovi „više uvažavaju pri donošenju odluka o budućnosti Europe“, g. Šutić u svom je predstavio neke aktivnosti i alate Europske komisije čiji je cilj poticanje građana na snažnije uključivanje u procese odlučivanja: Konferenciju o budućnosti Europe, višejezičnu digitalnu platformu za predlaganje ideja i vođenje rasprava te Europsku građansku inicijativu 2.0. G. Dujmović je istaknuo važnost pravovremenog uključivanja civilnog društva postupke donošenja odluka i komentirao stavove i ulogu mladih u kreiranju zajedničke europske budućnosti. Tanja Tešija je predstavila dugogodišnji rad Udruge MI na izgradnji društvene kohezije kroz poticanje suradnje, solidarnosti i uključivanja građana na lokalnoj i nacionalnoj razini. Pritom je istaknula važnost solidarnosti, osobito u vremenima krize, te naglasila potrebu za osnivanjem kriznog fonda koji bi u kriznim situacijama omogućio hitno djelovanje i olakšao krizno volontiranje. Dražen Šimleša je govorio o prednostima solidarne ekonomije, osobito razvidnima u vremenu krize. Napomenuvši kako su se gradovi i regije u kojima je sektor društvene i solidarne ekonomije snažan pokazali otpornijima na krizu, g. Šimleša je istaknuo važnost sukreiranja javnih politika kroz zajedničko djelovanje različitih sektora, i osobito istaknuo i važnost Akcijskog plana za društvenu ekonomiju, čije usvajanje se očekuje tijekom 2021., a u kojem će Komisija usvojiti nove mjere za unapređenje društvene ekonomije, društvenih inovacija koje potiču inkluziju i sudjelovanje.
 
Na kraju panel rasprave, Željka Markulin je predstavila instrumente koji će u novom financijskom razdoblju biti na raspolaganju neprofitnom sektoru i omogućiti rad na stvaranju otpornih i održivih zajednica.
 
Konferencija je okupila predstavnike Ureda potpredsjednika Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva pravosuđa i uprave i Ureda pučke pravobraniteljice, kao i brojne predstavnike neprofitnih organizacija i lokalnih uprava, od kojih su mnogi u proteklom financijskom razdoblju provodili aktivnosti financirane kroz program Europa za građane.

Snimku konferencije možete pogledati na poveznici. (https://www.youtube.com/watch?v=Au5CHt84wiM )

Pisane vijesti | Europa za građane