Predstavljena i potpisana Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/Deklaracija zupanije 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, organizirao je predstavljanje i potpisivanje Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj u sklopu međunarodne manifestacije Tjedan otvorene vlasti (eng. Open Government Week).

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je 2013. godine pokrenuo projekt potpisivanja Deklaracije o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj kojom gradonačelnici/e izražavaju spremnost za razvijanje suradnje i partnerskog odnosa s organizacijama civilnoga društva te se obvezuju na provođenje aktivnosti kojima se unapređuje savjetovanje i uspostavlja transparentan i djelotvoran sustav financiranja i podrške provedbi projekata i programa organizacija civilnoga društva od interesa za opće dobro.
 
Po uzoru na navedeno pozitivno iskustvo, a osluškujući potrebe i želje lokalnih zajednica, Ured za udruge proširio je inicijativu te pokrenuo potpisivanje Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Deklaracija je nastala uvažavajući činjenicu da je razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima, te imajući u vidu Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.

Ured za udruge, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, organizirao je javno događanje 10. svibnja 2018. u prostoru Hrvatske zajednice županija, u sklopu međunarodne manifestacije Tjedan otvorene vlasti (engl. Open Government Week). Na događanju je gospođa Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, predstavila Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, naglasivši kako će potpisivanje Deklaracije osigurati intezivniju suradnju i razvoj partnerskog odnosa županija s organizacijama civilnoga društva. Potom je predsjednik Hrvatske zajednice županija, gospodin Goran Pauk, svečano potpisao Deklaraciju ispred Hrvatske zajednice županija.

Ured za udruge u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, planira organizirati predstavljanje i potpisivanje Deklaracije u županijama, diljem Hrvatske.

Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj moguće je preuzeti ovdje


 

Pisane vijesti