Predstavnik okolišnih udruga iz Hrvatske imenovan za predsjednika nove radne skupine u EGSO-u

Predstavnik okolišnih udruga iz Hrvatske u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, Toni Vidan, izabran je 20. siječnja 2016. godine za predsjednika nove radne skupine "Proizvođači - potrošači energije i proizvođačko-potrošačke energetske zadruge: šanse i izazovi u EU".

Radna skupina ima za cilj do srpnja 2016. izraditi dokument s preporukama odgovornim tijelima EU koje bi doprinijele boljem zakonodavnom položaju potrošača energije i njihovim udruženjima, a koji se od pasivnih potrošača žele pretvoriti u proizvođače energije korištenjem lokalnih obnovljivih izvora, prvenstveno solara, vjetra ili biomase.

EGSO se sve aktivnije bavi pojedinim aspektima transformacije energetskog sektora EU, posebno s ciljem promicanja tzv. "komunalne energetike" koja podrazumijeva ne samo decentralizirane energetske projekte bazirane na korištenju lokalnih obnovljivih izvora energije, već uključuje i važni element (su)vlasništva lokalnog stanovništva ili tijela lokalne uprave nad tim projektima. Posebno značajnu ulogu u transformaciji energetskog sektora ima decentralizacija i pretvaranje dosadašnjih potrošača energije u "proizvođače-potrošače" (engl. prosumers) energije.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u je predstavnik više od 40 okolišnih udruga okupljenih u nacionalnoj mreži Zeleni forum te je ujedno potpredsjednik stručne skupine za promet, energetiku, infrastrukturu i informacijsko društvo, tzv. "TEN" sekciju. To je jedna od šest tematskih stalnih radnih grupa unutar kojih 350 članova/ica EGSO-a iz svih zemalja članica priprema zajednička stajališta o novim europskim zakonodavnim prijedlozima i politikama. U skladu s prioritetima svog djelovanja - promociji održive energetike, naročito u zemljama Istočne i Jugoistočne Europe te poticanju regionalne suradnje u zaštiti Jadranskog mora - Vidan se uključio i u radne skupine za održivi razvoj i istočno partnerstvo.

Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor