Sabor prihvatio novi Zakon o humanitarnoj pomoći

Slika /slike/Zakon .jpg

Na 20. sjednici održanoj 18. rujna 2015., Hrvatski je sabor usvojio konačni prijedlog novog Zakona o humanitarnoj pomoći.


Novim Zakonom stavlja se izvan snage Zakon o humanitarnoj pomoći iz 2010., a u čijoj su petogodišnjoj primjeni uočeni određeni nedostaci koji su uklonjeni novim Zakonom. Njime su definirani jasniji uvjeti za dobivanje rješenja za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, što će u konačnici dovesti do profiliranja neprofitnih pravnih osoba koje se ovom djelatnošću uistinu aktivno bave. Ujedno se pojačavaju i mehanizmi kontrole prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći. Tako se po prvi puta regulira postupanje s neutrošenim financijskim sredstvima prikupljenima u humanitarnim akcijama, na način da je organizator humanitarne akcije dužan neutrošena sredstava zadržati na računu  i uplatiti ih na račun prve sljedeće humanitarne akcije koja je odobrena s istom oznakom vrste, odnosno logotipom (npr. liječenje djece, nabava ortopedskih pomagala, nabava medicinskih uređaja i sl.).
Zakonom se po prvi puta uvode i odredbe koje reguliraju povrat nenamjenski utrošenih sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji te je definirana uloga nadležnog državnog odvjetništva u postupcima koji se pred nadležnim tijelima vode radi povrata nenamjenski utrošenih sredstava. Prema odredbama važećeg zakona to nije bilo moguće s obzirom na to da nije bilo jasno tko, i na koji način, može pokretati postupke za povrat tih sredstava, koja nisu u vlasništvu korisnika niti organizatora, već svih građana koji su sredstva donirali.
Usto, osigurat će se maksimalna razina transparentnosti u prikupljanju sredstava, ali i učinkovitija prevencija zlouporaba u prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći. To je omogućeno propisanim zakonskim odredbama koje obvezuju nadležne urede državne uprave da osiguraju javnu dostupnost zaprimljenih godišnjih izvješća stalnih prikupljatelja humanitarne pomoći, kao i izvješća o provedenim humanitarnim akcijama. Izvješća će biti objavljivana na mrežnim stranicama svakog od nadležnih ureda.
 
Tekst konačnog prijedloga Zakona o humanitarnoj pomoći možete naći ovdje. Zakon će stupiti na snagu 1. studenoga 2015.
 

Pisane vijesti