Svečana sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva

U ponedjeljak, 25. veljače 2008., održana je svečana sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, dvorana 121, Markov trg 2, s početkom u 10:00 sati.
 
Svečana sjednica se održala prigodom obilježavanja prve godišnjice djelovanja trećeg saziva Savjeta. Sjednicu je otvorio g. Toni Vidan, predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva, g. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge i gđa. Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji su tom prilikom dali izjave za medije. Potpredsjednica Vlade pohvalila je ozbiljan rad Savjeta u protekloj godini te izrazila želju za još većom suradnjom na mnogim projektima, a svim državnim institucijama uputila je poziv da širom otvore svoja vrata boljoj suradnji s organizacijama civilnoga društva.
 
Strateški ciljevi i prioriteti Vlade RH u ovom mandatu su uzlazak Hrvatske u NATO savez za koji uskoro očekujemo pozivnicu i u Europsku uniju, kazala je potpredsjednica Kosor istaknuvši da je za to važna još bolja i čvršća suradnja s organizacijama civilnog društva.
 
Važan je otvoreni i partnerski odnos koji Vlada RH ima sa Savjetom za razvoj civilnog društva dodala je potpredsjednica i pozvala sva ministarstva da otvore vrata takvoj suradnji.
 
Istaknula je važnost Kodeksa pozitivne prakse, naglasivši da je potrebno i prihvaćanje tog kodeksa. Provedba Kodeksa nalaže transparentno trošenje sredstava, putem javnih natječaja, a potporu dobivaju dobri projekti i projekti za opće dobro.
 
Potpredsjednica je kazala, da je također, važna i potpora jedinica lokalne samouprave, jer suradnja upravo zapinje na lokalnoj razini, ukoliko ne postoji podrška jedinica lokalne samouprave, Vlada ne može sama s Udrugama provesti projekte.
 
Važno je i u sljedećem razdoblju poticati otvorenu, iskrenu i partnersku suradnju, spomenula je potpredsjednica Kosor, ocijenivši pozitivnim rad Savjeta za razvoj civilnog društva.
 
Na sjednici je raspravljeno Godišnje izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnog društva kao i nacrt Godišnjeg izvješća o provedbi mjera Operativnog plana Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, usvojenog u veljači 2007., te su doneseni zaključci kojima se ova dva dokumenta usvajaju.
 
Savjet za razvoj civilnog društva je savjetodavno i stručno tijelo Vlade RH zaduženo za poticanje suradnje između institucija vlasti i organizacija civilnog društva na stvaranju kvalitetnijeg okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Savjet ima 23 člana i to: 10 predstavnika nevladinih, neprofitnih organizacija, 10 predstavnika nadležnih tijela državne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske te 3 stručnjaka iz civilnog društva za područja međunarodne suradnje, međusektorske suradnje i procesa pridruživanja europskim integracijama.
 
U novome sazivu, Savjet je dao značajan doprinos uspostavi transparentnijeg i učinkovitijeg sustava financiranja i vrednovanja projekata i programa organizacija civilnog društva iz državnog proračuna, kvalitetnijem sudjelovanju civilnog društva u programiranju prioriteta za financiranje iz pretpristupnih fondova EU, te općenito jačanju kulture dijaloga između državnih tijela i civilnog društva u postupku oblikovanja novih javnih politika.










Pisane vijesti