Svečano otvoreni Dani otvorenih vrata udruga 2017.

  • Slika /slike/PC5A5195.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dani otvorenih vrata udruga 2017., svečano su otvoreni u četvrtak 25. svibnja 2017. u Hrvatskom glazbenom zavodu, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića.

Dani otvorenih vrata udruga 2017., svečano su otvoreni u četvrtak 25. svibnja 2017. u Hrvatskom glazbenom zavodu, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića, državnog tajnika u Ministarstvu uprave Darka Nekića, državne tajnice u  Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Marije Pletikosa, državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarine Ivanković Knežević, državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića, pomoćnika ministara, predstavnika tijela državne uprave, organizacija civilnoga društva i medija.
 
U ime domaćina, Hrvatskog glazbenog zavoda, jedne od najstarijih udruga u Hrvatskoj koja je ove godine proslavila 190. godišnjicu neprekidnog djelovanja pozdravne riječi prvi je uputio prof. Mladen Janjanin, podpredsjednik Ravnateljstva Hrvatskog glazbenog zavoda i prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu.
 
U ime organizatora Dana otvorenih vrata udruga, o ovoj, sada već tradicionalnoj manifestaciji, koja se ove godine organizira po šesti put govorila je Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji koja pridonosi razvoju civilnoga društva i potiče na uključivanje u šira društvena zbivanja te istaknuo važnost doprinosa udruga civilnoga društva raznim segmentima društvenoga djelovanja. Također je naglasio kako je značajan obol koje udruge daju oblikovanju kvalitetnijeg, socijalno osjetljivog i pravednoga društva, te da uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice i omogućava inicijativu građana.
 
Istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost i ulogu djelovanja organizacija civilnoga društva. „Potičemo i rad udruga i volonterstvo te razvijamo suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnoga društva kroz duh i načelo partnerstva“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da se ta suradnja provodila kroz dva okvira za djelovanje – institucionalni i financijski.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je uloga udruga u društvu izrazito važna i kao svojevrsni korektiv i kao signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima, za koja je ponekad nužno imati drukčiju optiku. Zahvalio je svima koji svojim entuzijazmom, znanjem, iskustvom i stručnim doprinosom daju prilog kvalitetnijom razvoju hrvatskog društva. 

U sklopu otvaranja Dana otvorenih vrata udruga 2017. održalo se i svečano potpisivanje i dodjela 28 ugovora korisnicima projekata u sklopu Poziva „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa" financiranog  iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, u kojem Ured za udruge ima ulogu Posredničkog tijela razine 1.
 
U okviru kulturnog programa svečanosti koji je organizirala Hrvatska glazbena mladež predstavio se Quartetto a piacere,  hrvatski gudački kvartet osnovan 2016. koji čine višestruko nagrađivani studenti Muzičke akademije u Zagrebu Ivan Graziani (1. violina), Vanda Dabac (2. violina), Marta Balenović (viola) i Romana Šimbera (violončelo). U neformalnom dijelu svečanosti nastupio je i Marimbo duo Flam-a Duo kojeg čine Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcazar de San Juan, Španjolska) oboje studenti Muzičke akademije u Zagrebu.
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koji se ove godine održavaju od 25. do 27. svibnja 2017. godine. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Ove godine je poseban naglasak na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.
 
Dani otvorenih vrata udruga ove godine održavaju se u suradnji s manifestacijama Hrvatska volontira 2017 i Gledaj (u)druge. Hrvatska volontira ove će se godine održati od 22. do 27. svibnja, kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Kampanja “Gledaj (u)druge” je nastala radi osvještavanja javnosti o važnosti rada udruga i civilnog društva.
 
Aktivnosti udruga  u sklopu Dana otvorenih vrata udruga mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Pretraživanje je omogućeno korištenjem interaktivne karte Republike Hrvatske. Prijavljena događanja udruga, koji je više od 430, mogu se pronaći ovdje. 

Svi građani koji sudjeluju na Danima otvorenih vrata udruga mogu ispuniti „Putovnicu Dana otvorenih vrata udruga“ a oni koji pošalju Uredu za udruge putovnice s najzanimljivijim porukama i dojmovima koje napišu u putovnicama tijekom posjeta udrugama, Ured za udruge nagradit će prigodnim nagradama.  Putovnice građani mogu preuzeti u udrugama koje sudjeluju na Danima otvorenih vrata udruga 2017.
 

Pisane vijesti