U Novigradu-Cittanovi održana radionica izrade projektnih prijedloga u sklopu programa Europa za građane 2014-2020

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Gradom Novigradom - Cittanova organizirao je 18. i 19. lipnja 2015. godine, u Novigradu, dvodnevnu radionicu za izradu projektnih prijedloga za naredni rok (1. rujna 2015. godine) u sklopu programa Europa za građane 2014-2020.


 
Prvog dana radionice, 18. lipnja, predstavljena je struktura i mogućnosti financiranja sredstvima iz Programa, te dva primjera dobre prakse koji su poslužili kao inspiracija za planiranje novih projekata.



Uspješno provedene projekte predstavili su g. Andrej Pevec iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, te gđa Vesna Blažina Hatić iz Grada Labina. Sudjelovalo je 38 predstavnika jedinica lokalne i područne (samo)uprave i neprofitnih organizacija, a uvodno ih je pozdravio i gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanove, g. Anteo Milos, koji ih je pozvao da u iduća dva dana istraže mogućnost međusobnog umrežavanja i prijavu zajedničkih projekata usmjerenih razvoju grada i šireg područja.

 
Drugog dana radionice, 19. lipnja, sudionici su osmišljavali projekte za Mjeru 2.2. Umrežavanje gradova. Lokalni dionici su dogovorili nekoliko partnerstva u projektima, a razvijeno je i desetak konkretnih projektnih prijedloga.  

 
Prezentacije s radionice dostupne su kao prilog.
 
 
Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.
 
 

Pisane vijesti | Europa za građane