U Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture 2020 održana javna tribina i radionica Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?

  • Slika /slike/DSC_0055.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
12. veljače 2019. godine, u Rijeci, Ured za udruge u svojstvu kontakt točke Europa za građane 2014 -2020, u partnerstvu s Ministarstvom kulture - Deskom Kreativne Europe- Ured KULTURA, platformom CROSOL i EPK Rijeka 2020, održali su javnu tribinu i radionicu Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?

Irena Kregar Šakota iz EPK Rijeka 2020 održala je uvodno predavanje o institutu Europske prijestolnice kulture, što ta titula znači za Rijeku, regiju i Hrvatsku, koje sve pripremne aktivnosti se provode kako bi Rijeka bogato predstavila RH tijekom 2020. godine, te je dala i kratki pregled svih infrastrukturnih i projekata u kulturi će se realizirati do 2020. na području Primorsko-goranske županije.

Temeljem uvodne prezentacije započeta je i javna tribina Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?, gdje su predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, načelnice sektora za COREPER I i COREPER II, Željka Babić i Dubravka Kobaš Lučić objasnile na koji način se Republika Hrvatska priprema za predsjedavanje Vijećem Europske unije 2020. godine, iz perspektive Ministarstva koje je koordinator svih relevantnih aktivnosti vezanih za predstojeće predsjedavanje. Zatim su pojasnile dokument Osamnaestomjesečnog programa Vijeća (1. siječnja 2019. – 30. lipnja 2020.) (skraćeno Program TRIA) i kakve sve aktivnosti će RH i MVEP provoditi u želji da što kvalitetnije pripreme dokument nacionalnih prioriteta predsjedavanja, koji će RH objaviti krajem 2019. godine. Svi građani su pozvani da se uključe putem svih dostupnih kanala i javnih događanja, daju svoje mišljenje i predlože teme koje smatraju važnima da RH uključi u svoje nacionalne prioritete i istakne za vrijeme predsjedavanja 2020. Marina Škrabalo ispred platforme CROSOL istaknula je kako RH može EU ponuditi i svoja iskustva i dobru praksu u određenim temama ostalim članicama EU te je iznijela javne politike koje su OCD-i prepoznali kao iznimno važnima za RH i EU, a u kojima bi RH trebala aktivno pristupiti tijekom prve polovine 2020. godine.

Uslijedila je rasprava prisutnih koji su izlagali svoja mišljenja i teme koje smatraju relevantnima za RH i budućnost EU poput: obrazovanja, energetike i održivog razvoja, sigurnosnih pitanja, vladavine prava, mogućnosti financiranja JLPS-a na EU razini, transparentnosti i efikasnija administracija trošenja EU novca, uključivanja mladih u kreiranje budućnosti i politika EU, veća fleksibilnost i dostupnost EU fondova, javnog zdravstva, borbe protiv populizma.

U sklopu događanja, kratko se obratio i predstavnik Europskog parlamenta u RH Marko Boko i informirao prisutne o kampanji koju provodi Ured Europskog parlamenta u RH Ovaj put glasam te istaknuo dosadašnju nisku izlaznost građana RH na EU izbore i pozvao da na ovim EU izborima građani iskoriste svoje pravo glasa, s posebnim naglaskom i apelom mladima, koji pokazuju izuzetno mali interes i premalo sudjeluju u političkom životu EU.

Nakon tribine, predstavnice Ureda za udruge Željka Markulin i Ministarstva kulture Anera Stopfer održale su radionice programa Europa za građane 2014-2020 i Kreativne Europe gdje su sudionici putem predavanja bili upoznati s prilikama za financiranje projekata iz ova dva programa za organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i područne samouprave te su putem kratke vježbe razvijali i predstavljali svoje projektne ideje.

Prezentacije:
  1. Europa za građane 2014-2020
  2. Kreativna Europa
  3. CROSOL


Pisane vijesti