U Rimu 11. i 12. listopada 2022. godine održan Europski Regionalni sastanak Partnerstva za otvorenu vlast

Slika /slike/OG-regional-meeting_web-2560-x-1440-1200x704.png

Europski Regionalni sastanak Partnerstva za otvorenu vlast organizirala je inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast, a sudomaćini su bile Vlade Italije i Estonije.

Tijekom dva dana Rim je ugostio više od 240 predstavnika vlada i civilnog društva koji su predstavljali 31 nacionalnog i lokalnog člana Partnerstva za otvorenu vlast iz Europe te potaknuli angažman i rasprave između ključnih međunarodnih partnera, pobornika otvorene vlade i drugih dionika.

Događaj pružio je priliku za razmjenu iskustava i stavova te za stvaranje novog entuzijazma u suočavanju s regionalnim i globalnim izazovima s kojima će se vlade susresti u nadolazećim godinama. Naime, kako je naglašeno na događanju, uspon autokracija, ekonomski i društveni oporavak nakon pandemije, rat u Ukrajini te, u konačnici, nedostatak resursa, problemi su koji potkopavaju povjerenje građana u vlade, čak i u razvijenim demokracijama.
 
Kroz 20 radnih sesija ukupno su 72 govornika raspravljala o mnogim temama, uključujući borbu protiv dezinformacija i korupcije, digitalnim inovacijama, zaštiti građanskog prostora i sudjelovanju u procesima donošenja odluka.

Prilikom otvaranja događanja, nakon riječi dobrodošlice i pozdravnih poruka predstavnika institucija i civilnog društva, Sanjay Pradhan, izvršni direktor Partnerstva za otvorenu vlast, osvrnuo se u svom govoru na najnaprednije prakse implementirane u okviru Partnerstva, ali i na novonastale probleme koje su članovi Partnerstva istaknuli.

13. i 14. listopada 2022., također u Italiji, održan je i Upravni odbor Partnerstva za otvorenu vlast, kako bi se definirali prioriteti Strategije Partnerstva za razdoblje 2023.-2027. te povezani modeli djelovanja.

Više informacija o događanju možete pronaći na sljedećim poveznicama: 


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast