​Upitnik za sudjelovanje neprofitnih organizacija u procjeni rizika ranjivosti na financiranje terorizma

Slika /slike/system-2660914_Resize.jpg

Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pozivaju sve neprofitne organizacije da popune upitnik

Sektor neprofitnih organizacija (NPO) kao sastavni dio suvremenog globalnog okruženja tradicionalno uživa značajno povjerenje javnosti, što je jedan od preduvjeta uspješnosti NPO u postizanju svojih ciljeva.

Unatoč tome, ili baš zbog toga, aktivnosti NPO mogu postati mete onih pojedinaca ili organizacija čiji ciljevi nisu isključivo dobronamjerni. Teroristi i terorističke organizacije iskorištavaju i sektor NPO za prikupljanje i premještanje sredstava, pružanje logističke potpore i poticanje novačenja terorista. Ranjivostima na financiranje terorizma izloženije su djelatnosti koje uključuju prikupljanje ili isplatu sredstava u svrhe kao što su humanitarne, dobrotvorne, vjerske, kulturne, obrazovne ili društvene.

Nastavno na Informaciju Ministarstva financija o potencijalnim ranjivostima neprofitnih organizacija i donatorske zajednice na financiranje terorizma, koju smo u ožujku 2023. objavili na mrežnim stranicama Ureda za udruge, ovim upitnikom prikupljaju se podatci za potrebe procjene rizika ranjivosti neprofitnih organizacija na financiranje terorizma u Republici Hrvatskoj. Rezultati procjene rizika bit će prezentirani NPO sektoru zajedno s aktivnostima koje će se provoditi s ciljem smanjenja rizika od financiranja terorizma.

Napominjemo kako je ovaj upitnik anoniman, te Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pozivaju sve neprofitne organizacije na suradnju u popunjavanju upitnika.

Unaprijed zahvaljujemo na angažmanu kojim ćete doprinijeti u borbi protiv terorizma na domaćoj i globalnoj razini. 

Upitnik Ureda za sprječavanje pranja novca o procjeni rizika ranjivosti neprofitnih organizacija na financiranje terorizma dostupan je putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/viraKZFDR7TH9xwA9.

Pisane vijesti