Upute i savjeti za provoditelje projekata EU

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je u suradnji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU pripremio Upute i savjete za provoditelje projekata EU. Upute su namijenjene organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj koje provode projekte financirane putem sheme projekata CARDS 2004 u sklopu decentraliziranog sustava upravljanja fondovima EU za čiju je provedbu nadležan, između ostalih i Ured za udruge.

Upute su pripremljene kako bi korisnicima sredstava iz fondova EU predočile proces projektnog menadžmenta, od planiranja cjelokupne sheme projekata pa do dodjele sredstava pojedinim organizacijama putem natječajne procedure, a sa svrhom što uspješnijeg provođenja projekta u skladu s EU standardima, tj. u skladu s Practical Guide to Contract Procedures for EC External Actions and General Anexes.

Treba naglasiti da je za kvalitetno provođenje projekata neophodno neprestano konzultirati najnoviju verziju Practical Guide to Contract Procedures for EC External Actions and General Anexes. Europska komisija kontinuirano unaprjeđuje pravila za provođenje projektnog ciklusa, stoga su provoditelji projekata dužni pratiti zadnju verziju ovog živog dokumenta.

Upute nemaju status stručnog ili pravnog savjeta i ne mogu se smatrati službenim dokumentom. Njegov cilj je predočiti općenite informacije koje su sakupljene tijekom radionica za provoditelje projekata, tijekom pružanja odgovora na pitanja upućena timu tehničke podrške, na temelju iskustava s terenskih posjeta i pomnih analiza izvještaja koje Ured za udruge redovito zaprima od provoditelja projekata.

Osim toga na internetskim stranicama Ureda za udruge možete pronaći sve obrasce i mnoge druge korisne informacije koje su potrebne za provedbu EU projekata (Programi EU/CARDS/CARDS 2004 Tehnička pomoć i Preuzimanje datoteka).

Upute i savjeti za provoditelje projekata EU


Pisane vijesti