Usvojeno izvješće o provedbi Akcijskog plana inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Slika /slike/OGP logo - Low res jpeg.jpg

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojeno je Izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine, za prvu godinu provedbe.
 

Izvješće je izrađeno sukladno obavezi koju je Vlada Republike Hrvatske preuzela pristupanjem inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast i sadrži pregled provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj u razdoblju od srpnja 2014. do rujna 2015.
 
Od ukupno 49 aktivnosti, u potpunosti je provedeno njih 12. U znatnoj mjeri je provedeno 15 aktivnosti. Odnosno, može se reći da je u potpunosti ili u većoj mjeri provedeno 55% aktivnosti. U manjoj mjeri je provedeno 17 aktivnosti. Nije započela provedba njih 5, odnosno 10%. Provedba 16 aktivnosti (32%) kasni s rokovima, no za većinu njih je provedba započela, a očekuje se da će sve biti provedene do kraja provedbe Akcijskog plana. Iz navedenoga se može zaključiti kako je provedba inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u izvještajnom razdoblju bila razmjerno uspješna, a očekuje se da će do kraja provedbe u srpnju 2016. biti provedene i preostale aktivnosti.
 
S obzirom na to da se aktivnosti Akcijskog plana u velikom dijelu odnose na donošenje novih regulativnih rješenja te strateških i drugih dokumenata i u slučajevima gdje su te aktivnosti provedene konkretne učinke tih aktivnosti će biti moguće procijeniti tek u narednom razdoblju. Ipak u prvoj godini provedbe Akcijskog plana ostvareni su i neki vrlo značajni rezultati s direktnim koristima za građane.
 
To se prvenstveno odnosi na područje unaprjeđenja e-usluga za građane te područje pristupa informacijama. Pri tome treba istaknuti projekt uspostave Središnjeg državnog portala te projekte e-Građani i e-Savjetovanja, kao i uspostavljenu bazu tijela javnih vlasti, koja olakšava pristup informacijama. Značajan rezultat predstavlja također i uspostava pretražive baze podataka o izvršenim plaćanjima s jedinstvenog računa državnog proračuna te unaprjeđenje transparentnosti podataka o imovini dužnosnika, što oboje ima i antikoruptivne učinke.
 
Imajući u vidu mnogobrojne koristi koje primjena standarda otvorene vlasti donosi građanima, ponajprije kroz unaprjeđenje pružanja javnih usluga, veću pristupačnost tijela državne uprave te u konačnici i veće povjerenje javnosti kao ključne čimbenike održivog ekonomskog i socijalnog razvoja, ali i uvažavajući potrebu kontinuirane razmjene i uzajamne podrške među državama sudionicama ove globalne inicijative, Vlada Republike Hrvatske odlučna je i dalje nastaviti s provedbom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj. U tom smislu bit će nastavljena provedba aktualnog Akcijskog plana, a krajem 2015. započet će izrada novog Akcijskog plana za naredno razdoblje koji će u obzir uzeti dosadašnja iskustva i naučene lekcije, a bit će, kao i dosadašnja dva, razvijen u suradnji sa širokim krugom dionika iz različitih sektora. 

Pisane vijesti