Više od 10 milijuna kuna za projekte organizacija civilnoga društva u potresom pogođenim područjima

  • Slika /slike/Dodjela ugovora_zajednička fotografija_Petrinja.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Petrinji su potpisani prvi ugovori o financiranju u okviru Poziva "Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice" za koji je osigurano 120 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Povodom dovršetka dijela procesa ugovaranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 2. studenog 2021. godine organizirao je svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekti koji su ugovoreni temeljem prve Odluke o financiranju vrijedni su više od 10 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske, Tomo Medved i Boris Milošević te predstavnici tijela u Sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2020.  

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva je istaknuo važnost djelovanja organizacija civilnoga društva u kriznim situacijama te naglasio povjerenje javnih institucija u sposobnosti civilnog društva za pružanje kvalitetnih usluga te važnost suradnje u provedbi projekata.

Ravnateljica Ureda za udruge, Helena Beus, je pojasnila kako je za Poziv osigurano 120 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za aktivnosti organizacija civilnoga društva koje predstavljaju primjere dobre prakse u iznalaženju inovativnih rješenja za krizne situacije uzrokovane pandemijom korona virusa i potresima. Dodala je: „Zaslugom organizacija civilnoga društva te brojnih volontera svakodnevno možemo svjedočiti kako izgleda solidarnost u praksi te koliko je značajna uloga civilnoga društva u prevladavanju posljedica kriznih situacija“.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike rekao je kako se ulaganjima iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje 2014. – 2020. ističe važnost i potreba uključivanja civilnog sektora za koje je do sada ugovoreno skoro 542 milijuna kuna u okviru 343 ugovora unutar prioritetne osi 4. Dobro upravljanje. Dodao je kako se nada da će nastojanja iz financijskog razdoblja 2014.-2020. ostvariti puni potencijal u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora, Marko Pavić, izjavio je kako je ovaj Poziv odgovor Vlade Republike Hrvatske na upit 200 udruga koje su tražile da se osiguraju sredstva za potporu radu organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici uslijed novonastale korona krize te kako vjeruje da će udruge koje su potpisale ugovore osigurati mnoge usluge za građane na području Banovine koje do sada nisu imali.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Boris Milošević, naglasio je važnost zajedničkog djelovanja nacionalne vlasti s lokalnim vlastima, u suradnji s civilnim društvom i privatnim sektorom u rješavanju problema uzrokovanih pandemijom i razornim potresima. Najavio je kako će i preostala sredstva osigurana u okviru Poziva ubrzo ići u ugovaranje te je zahvalio prisutnim predstavnicima udruga na njihovom društveno korisnom radu.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Tomo Medved, zahvalio je svim udrugama i inicijativama koje su u proteklih 10 mjeseci svojim radom dale svoj doprinos rješavanju problema lokalnog stanovništva u potresom pogođenim područjima. Podsjetio je na aktivnosti Nacionalnog stožera u uklanjanju objekata koji su stradali u potresu, kao i u obnovi, pri čemu su volonteri organizirani kroz razne oblike udruga bili od posebne važnosti. Istaknuo je prednosti sinergijskog djelovanja Vlade, lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva, uz želju da se zajedničkim djelovanjem prevladaju sve teškoće lokalnog stanovništva.

U nastavku svečanosti dodijeljeni su ugovori prisutnim predstavnicima organizacija civilnoga društva.

Pisane vijesti