Vlada usvojila Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2017. godini

Slika /slike/logo, vizuali i sl/Savjet za razvoj CD.jpg

Savjet za razvoj civilnoga društva savjetodavno je tijelo Vlade Republike Hrvatske koje radi na razvoju suradnje Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 10. svibnja 2018. usvojila je Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2017. godini.

Šesti saziv Savjeta za razvoj civilnoga društva konstituirajuću sjednicu održao je 16. ožujka. U 2017. održano je ukupno šest sjednica Savjeta, a broj članova Savjeta povećan je na 37.
Savjet ima 37 članova, i to: 17 predstavnika tijela javne vlasti – nadležnih ministarstava, ureda Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. 14 predstavnika udruga i drugih organizacija civilnoga društva iz različitih područja djelovanja. Tri predstavnika civilnoga društva iz reda zaklada, sindikata i udruga poslodavaca i tri predstavnika nacionalnih udruga lokalne i regionalne samouprave. Mandat Savjetu traje tri godine. Stručne, administrativne, financijske i tehničke poslove u pripremanju i sazivanju sjednica Savjeta obavlja Ured za udruge,
Savjet je kao tijelo koje prati provedbu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva sudjelovao u pripremi izrade nove Nacionalne strategije kroz rad članova Savjeta u radu Radne skupine za izradu Nacrta Nacionalne strategije za razdoblje 2018. – 2022., a 4. sjednica Savjeta bila je posvećena Nacrtu Nacionalne strategije.
Praćenje provedbe Europskog socijalnog fonda u pogledu natječaja dostupnih organizacijama civilnoga društva bila je jedna od ključnih tema Savjeta u 2017. godini,  čemu je bila posvećena druga tematska sjednica Savjeta održana 30. svibnja 2017. Savjet je raspravljao o natječajima u sklopu Europskog socijalnog fonda koji su dostupni organizacijama civilnoga društva ističući izazove u provedbi ESF-a.
Kao jedno od ključnih postignuća Savjeta u 2017. ističe se rasprava o Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću. Navedena Uredba u posljednjih nekoliko godina na dnevnom je redu Savjeta, no u 2017. učinjeni su konkretni pomaci u smjeru većeg uključivanja Savjeta u postupak izrade Uredbe.
Savjet je u 2017. osnovao 5 radnih skupina u cilju pripreme i obrade pojedinih tema za raspravu o nekom pitanju na sjednici te za praćenje specifičnih područja
Konačno, treba napomenuti da tijela državne uprave, uredi Vlade ili druga tijela javne vlasti po potrebi dostavljaju Savjetu svoje zahtjeve za imenovanjem predstavnika organizacija civilnoga društva u razna povjerenstva, savjetodavna i radna tijela. U 2017. posredstvom Savjeta proveden je izbor 56 predstavnika organizacija civilnoga društva u 21 savjetodavno/radno tijelo na zahtjev državnih tijela.

Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva za 2017. (Tablica savjetodavnih tijela)

Pisane vijesti