8. Globalni summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Slika /pics/POV/53168303373_feb9356349_o.jpg

Osmi summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) u Tallinnu je okupio više od tisuću sudionika iz čitavog svijeta: državnih čelnika, ministara i drugih visokih dužnosnika, lokalnih službenika i predstavnika organizacija civilnog društva.

Sudionici summita su na izlaganjima, panelima i radionicama raspravljali o aktualnim izazovima i prijetnjama demokraciji te o važnosti uključivanja građana i civilnog društva u procese donošenja odluka koje utječu na živote svih stanovnika planete.
 
Globalni summit u Tallinnu održan je u vremenu obilježenom porastom globalnih prijetnji demokraciji i otvorenoj vlasti, rastućeg populizma i autoritarnih režima koji sve više sužavaju prostor djelovanja civilnog društva, šire dezinformacije i ugrožavaju ljudska prava. Stoga su se teme summita uglavnom odnosile na napore za podizanje transparentnosti, suzbijanje korupcije, zaštitu građanskih sloboda i stvaranje sigurnog digitalnog okruženja u kojem građani mogu istinski sudjelovati u demokratskom životu.
 
Summit je otvorila premijerka Estonije, Kaja Kallas, koja je istaknula da demokracija nikada nije dovršen, ostvaren cilj, već vrijednost koju treba pažljivo štititi. Govoreći o suvremenim tehnologijama, premijerka Kallas je istaknula: “Potrebno nam je digitalno društvo koje u središte stavlja čovjeka, a temelji se na demokratskim načelima i ljudskim pravima. Digitalno društvo treba biti korisno, sigurno i dobro mjesto za sve zemlje i ljude”. Kallas je upozorila da su se dosadašnje strategije odvraćanja kibernetičkih napada i širenja dezinformacija pokazale nedovoljnima te dodala: “Moramo jačati otpornost naših institucija i građana, pružajući im vještine da se nose s izazovima u okruženju visokog rizika. Iz tog razloga smo se i okupili ovdje, da zajednički djelujemo i razmjenjujemo iskustva”.
 
Izvršni direktor POV-a Sanjay Pradhan u svom je govoru istaknuo potrebu za rješavanjem globalnih kriza, od klimatskih promjena, pandemije covida-19, do porasta autoritarnih režima, kako bi građani širom svijeta mogli uživati u demokratskim društvima. G. Pradhan najavio je i pokretanje 5-godišnjeg Izazova POV-a, kroz koji se svi sudionici inicijative pozivaju da kroz svoje akcijske planove, ali i izvan njih, ostvare ambicioznije rezultate u barem jednom od područja: suzbijanje korupcije, digitalna uprava, klimatske promjene i otvoreno pravosuđe.
 
Strategija Partnerstva za otvorenu vlast 2023.-2028.
 
Uoči Summita, 5. rujna 2023. održan je i OGP Camp, na kojem je predstavljena nova Strategija Partnerstva za otvorenu vlast 2023.-2028. (https://www.opengovernment partnership.org/strategy/). Svrha strategije je osigurati da se pozitivna energija i ideje osmišljene kroz inicijativu pretoče u trajne politike koje uspješno odgovaraju na postojeće i buduće izazove.
 
Inicijativa se širi
 
Skupu zemalja uključenih u inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast pridružili su se Timor-Leste i Kosovo.
 
Tijekom summita objavljen je i novi poziv lokalnim vlastima da se uključe u inicijativu POV-a (Join OGP Local: Call for Expressions of Interest 2023 (opengovpartnership.org). Poziv je otvoren do 12. siječnja 2024. godine, a njime će se odabrati 50 novih sudionika koji će se uključiti u provedbu POV-a na lokalnoj razini.
 
Izabrani novi supredsjedatelji Upravnog odbora

Na zatvaranju skupa objavljeno je kao će supredsjedanje Upravnim odborom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast od 1. listopada 2023. preuzeti Kenija te Blair Glencorse iz organizacije Accountability Lab.

Republika Hrvatska na 8. savjetu POV-a

Među više od 1.500 sudionika iz nacionalnih, lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnika organizacija civilnoga društva, akademske zajednice i brojnih drugih sudionika iz cijeloga svijeta bila je zastupljena i Republika Hrvatska. Delegaciju iz Hrvatske činile su predstavnice Ureda za udruge, kao kontakt točke Partnerstva za otvorenu vlast, te predstavnice Savjeta POV-a iz redova  civilnog društva. Hrvatska delegacija sudjelovala je i na događajima održanim na marginama Summita, OGP Campu te sastanku zemalja Zapadnog Balkana održanom 8. rujna 2023., na kojem su predstavnice Ureda za udruge sudionike upoznale s funkcionalnostima sustava e-Građani i e-Savjetovanja  i Portalom otvorenih podataka, a predstavnice civilnog društva s digitalnim aplikacijama Popravi.to, Parlametar, Mozaik veza i Imamo pravo znati, koje su razvile udruge.
 
Više informacija o programu Summita, govornicima i panelima potražite na https://avpeesti2023.ee/en
 


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast