​U Tallinnu, glavnom gradu Estonije, 6. i 7. rujna održan je 8. Globalni summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Slika /pics/POV/53168303373_feb9356349_o.jpg

Osmi summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) u Tallinnu je okupio više od tisuću sudionika iz čitavog svijeta: državnihčelnika, ministara i drugih visokih dužnosnika, lokalnih službenika i predstavnika organizacija civilnog društva.

Sudionici summita su na izlaganjima, panelima i radionicama raspravljali o aktualnim izazovima i prijetnjama demokraciji te o važnosti uključivanja građana i civilnog društva u procese donošenja odluka koje utječu na živote svih stanovnika planete. Summit je održan u vremenu obilježenom porastom globalnih prijetnji demokraciji i otvorenoj vlasti, rastućeg populizma i autoritarnih režima koji sužavaju prostor djelovanja civilnog društva, šire dezinformacije i ugrožavaju ljudska prava. Stoga su se teme summita uglavnom odnosile na podizanje transparentnosti, suzbijanje korupcije, zaštitu građanskih sloboda i stvaranje sigurnog digitalnog okruženja u kojem građani mogu istinski sudjelovati u demokratskom životu.
 
Summit je otvorila premijerka Estonije, Kaja Kallas, koja je istaknula da demokracija nikada nije dovršen, ostvaren cilj, već vrijednost koju treba pažljivo štititi. Izvršni direktor POV-a Sanjay Pradhan u svom je govoru istaknuo potrebu za rješavanjem globalnih kriza, od klimatskih promjena, pandemije covida-19, do porasta autoritarnih režima, kako bi građani širom svijeta mogli uživati u demokratskim društvima.
 
Strategija Partnerstva za otvorenu vlast 2023.-2028.
 
Uoči Summita, 5. rujna 2023. održan je i OGP Camp, na kojem je predstavljena nova Strategija Partnerstva za otvorenu vlast 2023.-2028. (https://www.opengovernment partnership.org/strategy/). Svrha strategije je osigurati da se pozitivna energija i ideje osmišljene kroz inicijativu pretoče u trajne politike koje uspješno odgovaraju na postojeće i buduće izazove.
 
Inicijativa se širi
 
Skupu zemalja uključenih u inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast pridružili su se Timor-Leste i Kosovo. Tijekom summita objavljen je i novi poziv lokalnim vlastima da se uključe u inicijativu POV-a (Join OGP Local: Call for Expressions of Interest 2023 (opengovpartnership.org). Poziv je otvoren do 12. siječnja 2024. godine, a njime će se odabrati 50 novih sudionika koji će se uključiti u provedbu POV-a na lokalnoj razini.
 
 
Republika Hrvatska na 8. savjetu POV-a
 
Među više od 1.500 sudionika iz nacionalnih, lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnika organizacija civilnoga društva, akademske zajednice i brojnih drugih sudionika iz cijeloga svijeta bila je zastupljena i Republika Hrvatska. Delegaciju iz Hrvatske činile su predstavnice Ureda za udruge, kao kontakt točke Partnerstva za otvorenu vlast, te predstavnice Savjeta POV-a iz redova  civilnog društva. Hrvatska delegacija sudjelovala je i na događajima održanim na marginama Summita, OGP Campu te sastanku zemalja Zapadnog Balkana održanom 8. rujna 2023., na kojem su predstavnice Ureda za udruge sudionike upoznale s funkcionalnostima sustava e-Građani i e-Savjetovanja i Portalom otvorenih podataka, a predstavnice civilnog društva s digitalnim aplikacijama Popravi.to, Parlametar, Mozaik veza i Imamo pravo znati, koje su razvile udruge.
 
Više informacija o programu Summita, govornicima i panelima potražite na https://avpeesti2023.ee/en
 
 

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast