Studijski posjet predstavnika organizacija civilnoga društva i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iz Srbije

  • Slika /slike/IMG-20230919-WA0042.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru projekta „Dijalog promena: Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“, predstavnici 15 različitih organizacija civilnoga društva iz Srbije te Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sudjelovali su u studijskom posjetu u Zagrebu i Čakovcu od 19. – 22. rujna 2023. godine. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a provodi ga Beogradska otvorena škola (BOŠ). Opći cilj projekta je pružanje doprinosa reformama u Srbiji zasnovanim na dijalogu zainteresiranih strana, odnosno, podrška dijalogu o javnim politikama zasnovanom na dokazima i suradnji organizacija civilnog društva i javnih vlasti.

Prvi dan posjete bio je rezerviran za teme institucionalnog, normativnog i financijskog okvira za suradnju Vlade i organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, predstavljanje rada Ureda za udruge, multilateralne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027. Također, prvi dan je predstavljen i rad udruge Gong te su sudionici imali priliku sudjelovati i u turističkoj Šetnji kroz povijest udruživanja u Zagrebu, odnosno obići neke od najznačajnijih lokacija vezanih uz civilno društvo u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. st.
Sudionici su posjetili udrugu ACT i socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu, kao primjer uspješnog socijalnog poduzeća. Također, predstavljen im je i rad udruga: Mreže mladih Hrvatska (MMH), Hrabri telefon i  Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ). Zadnji dan posjete bio je rezerviran za upoznavanje s radom udruge Zelena akcija i Udruge za samozastupanje.
Prilikom posjeta sudionici su imali priliku čuti o radu i dobrim praksama udruga u Hrvatskoj,  izazove s kojima se udruge susreću te podijeliti svoja iskustva u područjima kojima se bave.

Pisane vijesti | Međunarodna i razvojna suradnja