Najboljim učiteljima medijske pismenosti u Hrvatskoj dodijeljena nagrada Medijski Sokrat

Slika /slike/dodjele/Danijel Labaš, Maja Radošević, Jelena Alpeza, Helena Beus.jpg

Medijski Sokrat nova je nagrada koju od ove godine Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu dodjeljuje najboljim učiteljima, odgojiteljima i stručnim suradnicima koji su se istaknuli u svojim projektima i izvannastavnim aktivnostima na području medijske pismenosti.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu na svečanoj je dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu uručilo priznanja obrazovno-odgojnim djelatnicima za obrazovne aktivnosti održane u školskoj godini 2022./2023. u vrtićima i školama s ciljem medijskog odgajanja naših najmlađih. Dobitnice nagrade „Medijski Sokrat“ za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole je Silvia Vladić Vrban. Dodjela nagrade organizirana je uz potporu Ureda za udruge Vlade RH.
Nagrade su uručili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus te voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić.
Predsjednica Odbora nagrade Medijski Sokrat Lana Ciboci Perša istaknula je kriterije za dodjelu nagrade: „Pri donošenju odluke vrednovali smo kvalitetu provedbenih materijala – od jasnoće programa, ishoda učenja, korištenih metoda poučavanja i aktivnog uključivanja samih učenika u provedbu aktivnosti do poticanja sadržaja na kritičko razmišljanje, ali i medijskog stvaralaštva.“ Poručila je ujedno i kako su djeca naša budućnost te je stoga ulaganje u odgojno-obrazovne djelatnike ulaganje za svijet kakav želimo u budućnosti, a nagrada „Medijski Sokrat“ samo je mali doprinos tome.
Dodjeli su prisustvovali i brojni drugi uzvanici, uključujući predstavnike Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaklade Hrvatska za djecu te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.
Iako je ovo tek prva godina dodjeljivanja, pristiglo je ukupno 55 prijava. Među njima, 15 je prijava za aktivnosti u predškolskim ustanovama, 23 prijave za aktivnosti u osnovnim školama i 17 prijava za provedbu aktivnosti u srednjim školama. Pristigle su prijave iz cijele Hrvatske - od juga Dalmacije do Istre i Kvarnera preko središnje Hrvatske do Slavonije i Baranje.  
Odgojno-obrazovni djelatnici mogli su se prijaviti sami ili su to za njih mogli učiniti njihovi ravnatelji. Iz brojnih pisama koje su pisali upravo ravnatelji može se vidjeti koliko i oni sami prepoznaju važnost medijskog obrazovanja u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama te koliko je važno da i odgojitelji, i učitelji i stručni suradnici, imaju njihovu potporu u provedbi aktivnosti. O svim pristiglim prijavama odlučivao je Odbor koji je činilo pet članova: prof. dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić i izv. prof. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom predsjednik prof. dr. sc. Danijel Labaš, potpredsjednik prof. dr. sc. Igor Kanižaj te potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša.
Više informacija o nagradi dostupno je na: https://djecamedija.org/medijski-sokrat/.

Pisane vijesti