Glasam za Europu! - u Zagrebu održana interaktivna radionica programa Europa za građane 2014-2020 i informiranje građana o predstojećim izborima za EU parlamenta

  • Slika /slike/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge Vlade RH  u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane 2014-2020- održao je interaktivnu radionicu 22. siječnja 2019. godine, u Kući Europe, u Zagrebu pod nazivom Glasam za Europu!

Ukupno 40 sudionika (predstavnika/ca udruga, sveučilišta, jedinica lokalne samouprave, lokalnih akcijskih grupa, razvojnih agencija, javnih ustanova) se u prvom dijelu radionice putem interaktivnih vježbi i stručnog predavanja upoznalo sa strukturom, ciljevima i prioritetima Programa. Nakon uvodnog predavanja, sudionici su uz pomoć savjeta i preporuka Maje Tomičić i Željke Markulin unaprjeđivali svoje projektne prijedloge, koje planiraju prijaviti na jedan od predstojećih natječaja, s naglaskom na rokove 1. veljače i 1. ožujka 2019.
U sklopu radionice Matija Blaće iz Agencije za mobilnost i programe EU predstavio je komplementarni program Europske snage solidarnosti (ESS) koji mogu koristiti i prijavitelji na program Europa za građane, a čiji je cilj omogućiti većem broju mladih sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti kroz volontiranje ili stručni rad, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije. Uvjet za sudjelovanje jest da organizacije posjeduju odgovarajuću Oznaku kvalitete (Quality Label), što predstavlja akreditaciju za sudjelovanje u programu ESS. Više o samom programu, prijavi i mogućnostima korištenja sredstava možete pročitati ovdje.

Nadalje, Sandra Kasunić ispred udruge GONG, korisnika operativne potpore programa Europa za građane 2018-2020, održala je stručno predavanje vezano za praćenje priprema za izbore za EU parlament na nacionalnoj i europskoj razini, analize zakonodavnog okvira RH vezanog za izbore za EU parlament, sigurnost podataka, izazove i rizike koji su prepoznati, a vezani su za medijsku manipulaciju i plasiranje lažnih vijesti, te naglasila važnost izlaska građana na izbore.

Na kraju radionice predstavljen je i primjer dobre prakse udruge Europski dom Slavonski brod gdje je Iva Sedlić predstavila projekt u provedbi - Clicking with Voters, koji se bavi temom predstojećih izbora za EU parlament, analize stavova mladih prema EU te njihovo osvještavanje i poticanje mladih da izađu na izbore. Projekt je u sklopu programa Europa za građane, mjere 2.3. projekti civilnog društva, u 2018. godini dobio 150.000 EUR.

Prezentacije s radionice možete preuzeti u nastavku:

Ured za udruge Vlade RH: Europa za građane 2014-2020

AMPEU: Europske snage solidarnosti

GONG: Europske teme: Izbori za Europski parlament u 2019. godini

Europski dom Slavonski brod: Clicking with Voters

Pisane vijesti