Javni poziv „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga"

Slika /slike/shutterstock_285998729_cr (1).jpg

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, poziva udruge koje će promovirati svoje aktivnosti u okviru Dana otvorenih vrata udruga 2024. da se prijave na

Javni poziv
„Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“
Tema poziva: „ Razvoj, doprinos i uloga udruga u području medijske pismenosti u Hrvatskoj“

Rok za dostavu prijava: 7. lipnja 2024.

U današnjem digitalnom društvu sve je jači utjecaj medija na djecu, mlade i odrasle osobe. Mediji kreiraju i utječu na razumijevanje društvenih, političkih, gospodarskih, tehnoloških, kulturnih i sportskih pojava u svijetu. Samim time medijska pismenost dobiva sve veće značenje. U društvu  beskonačnog medijskog izbora i lako dostupnih sadržaja, u kojem za medije više ne postoje granice, od tiskovnih i elektroničkih do digitalnih medija, cilj je pružiti informaciju o tome što su mediji i kako oni djeluju. Iz toga razloga medijska pismenost se nameće  kao jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća.
Prema definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima. Četiri dijela definicije upućuju na prirodnu povezanost medijske pismenosti s pitanjima tehnološkog pristupa medijskom sadržaju; važnost kritičkih vještina, odnosno vještina analiziranja i vrednovanja, nužnih za predstavljanje i razumijevanje medijskih sadržaja. Ovdje je osobito značajno nadopunjavanje iskustava proizvodnje i stvaranja sadržaja kao alata za učenje kako bi se povećale bitne kritičke sposobnosti.
Budući da smo svakodnevno izloženi velikoj količini informacija, upravo nam medijska pismenost omogućava bolje snalaženje i prepoznavanje lažnih vijesti, manipulacija i govora mržnje te odabir kvalitetnog sadržaja i relevantnih, istinitih i provjerenih informacija

Ovim Javnim pozivom nastoji se povećati vidljivost djelovanja udruga u navedenim područjima, dajući udrugama priliku za dobivanje stručne komunikacijske podrške u promociji aktivnosti koje već provode kako bi doprinijele razvoju medijske pismenosti u Hrvatskoj.

Aktivnosti kojima će se putem Javnog poziva pružiti komunikacijska podrška moraju se provoditi u razdoblju između 1. srpnja i 31. prosinca 2024. godine, a udruge koje se prijavljuju na Javni poziv moraju sudjelovati na Danima otvorenih vrata udruga 2024.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske dodijelit će trima udrugama financijsku podršku u iznosu od po 3.980,00 EUR a Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ)  stručnu komunikacijsku podršku savjetnika mentora za odnose s javnošću u osmišljavanju i provedbi medijskih i komunikacijskih planova za promociju aktivnosti koje provode kako bi doprinjele razvoju medijske pismenosti u Hrvatskoj.

Uvjeti za prijavu na Poziv te kriteriji za dodjelu nagrade definirani su Uputama za prijavitelje.

Na Javni poziv prijavljuje se do zaključno 7. lipnja 2024. dostavom popunjenih obrazaca na e-mail adresu: dovu@udruge.vlada.hr.
Upiti vezani za Javni poziv mogu se slati na e-mail adresu: dovu@udruge.vlada.hr

Obrazac za prijavu 

Obrazac proračuna 

Obrazac izjave o financiranim projektima 

Pisane vijesti