Kamp za mlade o otvorenim podacima, Rovinj

Slika /slike/opendata.jpg

Savjet inicijative Partnerstva za otvorenu vlast organizira Kamp za mlade o otvorenim podacima, koji će se održati u Rovinju od 29.8.2015. do 2.9.2015.

Kamp za mlade - otvoreni podaci i otvorena vlast, je petodnevno događanje koje se sastoji od radionica, predavanja i rasprava s fokusom na upotrebu i ponovnu upotrebu informacija javnog sektora. Kamp se održava od 29. kolovoza do 2. rujna 2015. u Rovinju, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za udruge Vlade RH, Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet a u ime Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Cilj kampa je omogućiti mladima kvalitetan uvid u mogućnosti uporabe informacija javnog sektora putem tzv. open data za stvaranje inovativnih IT rješenja, nakon čega bi uslijedila praktična razrada vlastitih ideja za proizvode temeljene na uporabi otvorenih podataka putem rada na radionicama. Potencijal korištenja i ponovne upotrebe informacija javnog sektora bit će istražen kroz primjere sličnih aktivnosti koje su provedene u Francuskoj, Italiji, Slovačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i kroz proučavanje napretka u tom području u Hrvatskoj kroz uspostavu Portala otvorenih podataka. Stručnjaci iz Hrvatske i drugih država zajednički će kreirati program predavanja i radionica kako bi pomogli sudionicima pronaći nova rješenja za komercijalno korištenje podataka kao i za korištenje i ponovnu upotrebu podataka u korist općeg dobra lokalne zajednice.  Mladi će tijekom kampa radi na osmišljavanju i sastavljanju Deklaracije otvorenih podataka koja će biti predstavljena na summitu Partnerstva za otvorenu vlast u listopadu u Mekisku te će s predstavnicima lokalne vlasti u Istri istraživati kako bi se podaci koje lokalna vlast posjeduje mogli iskoristiti za dobrobit građana, razvoj turizma te u komercijalne svrhe.

 
Stručnjaci iz Hrvatske i drugih zemalja će tijekom četiri dana pružiti polaznicima niz korisnih i zanimljivih predavanja i radionica, kako bi potaknuli na pronalaženje novih perspektiva i mogućih rješenja za komercijalnu uporabu otvorenih podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana. Stručnjaci koji će sudjelovati u radu Kampa su: Antonio Acuña, Head of data.gov.uk, Cabinet Office; Carlo Amati, OpenCoesione Advisory Committee, Government of Italy; Marinko Brkić Tot, osnivač i predsjednik uprave 5W, the5w.org; Jan Gondol, PhD., Switzerlab, Slovak Republic; Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje, Hrvatska; Ratko Mutavdžić, osnivač i Experience Architect u Projektura, Hrvatska udruga poslodavaca; Awa Ndiaye, Mairie de Paris, Direction des Systèmes et Technologies de l'Information, ideXlab, CUBB, France; Miroslav Schlossberg, Code for Croatia, Hrvatska udruga otvorenih sustava i interneta, Hrvatska; Nina Šindija, Audience Evangelism Manager, Microsoft Hrvatska;; Tomislav Vračić, Ministarstvo uprave, e-građanin i Portal otvorenih podataka, Hrvatska;
 
Mogućnosti koje pruža uporaba otvorenih podataka javne uprave bit će razmatrane i kroz primjere u okviru sličnih inicijativa iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, ali i kroz praćenje procesa i postignutog napretka u Hrvatskoj, koji je započeo pokretanjem Portala otvorenih podataka RH (https://data.gov.hr/).
 
Na kampu će sudjelovati 30 mladih od 15  do 25 godina, a više informacija o kampu dostupno je na http://odbc.codeforcroatia.org/
 
Više o sudjelovanju Hrvatske u globalnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast dostupno je ovdje.

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast