Održana konferencija Europa za građane/ke!

  • Slika /UserFiles/File/Europa za gradane/MG_2249_za_web-960x600.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nacionalna Kontakt točka Programa Europa za građane organizirala konferenciju "Europa za građane/ke!"

U kongresnom centru Forum u Zagrebu 25. siječnja 2018. godine održana je konferencija Europa za građane/ke. Uvodno su se prisutnima obratile gđa Mirella Rašić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i gđa Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge. Istaknuta je važnost Programa kao jednog od mehanizama kojim Europska komisija nastoji promicati izgradnju europskog društva kao društva slobode, solidarnosti i koji jača spomenute vrijednosti i doprinosi većem interkulturalnom razumijevanju i suradnji, kako među europskim građanima tako i s državljanima država nečlanica Europske unije. Također, spomenuto je i 10 godina uspješnog djelovanja kontakt točke Programa koju obavlja Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, tijekom kojih je dana podrška za više od 100 projekata hrvatskih korisnika, ukupne vrijednosti 4.331.260 eura.

Nakon uvodnih govora gđa Maja Tomičić predstavila je Program Europa za građane, osnovnu statistiku o provedbi Programa u RH u zadnjih 10 godina, njegovu strukturu, prioritete, mjere, mogućnosti financiranja projekata i trenutno otvorene natječaje.

Gđa Željka Markulin pojasnila je prisutnima proces prijave projektne ideje na program, kao i potrebne dokumente, te korisne informacije koje su potrebne pri samoj prijavi i razradi projektne ideje.

Održana je i panel rasprava „Od naših ideja do bolje Europe“ koju je moderirao  g. Viktor Koska iz Ureda za udruge Vlade RH. Na raspravi su sudjelovali gosti iz Hrvatske i regije: gđa Snježana Horvatin iz Grada Klanjca, g. Bojan Milosavljević iz Gradske opštine Savski venac, Beograd, g. Simon Delakorda iz Inštituta za elektronsko participacijo iz Ljubljane, gđa. Jelena Berković, iz GONG-a, i Maja Tomičić iz Kontakt točke Programa Europa za građane pri Uredu za udruge Vlade RH, koji su s prisutnima podijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse: od same prijave projektne ideje, do provedbe i rezultata koje su njihovi projekti ostvarili.

Nakon rasprave izvedena je predstava „Tri gvineje“ prema tekstu Virginie Woolf, koja je nastala kao nastavak aktivnosti nakon provedenog projekta WONET iz Programa Europa za građane, u izvedbi Kulturnog centra opštine Savski venac, Beograd, nakon čega je uslijedio kratki osvrt svih sudionika o važnosti rodne analize društvenih odnosa.

Prezentaciju o Programu Europa za građane možete preuzeti ovdje.

Prezentaciju o tehničkoj pripremi projekta možete preuzeti ovdje.

Napominjemo kako je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) objavila natječaje u sklopu programa Europa za građane 2014-2020 za sve cjeline: 1. Europsko sjećanje te 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koji uključuje mjere: 2.1. Bratimljenje gradova, 2.2. Umrežavanje gradova te 2.3. Projekte civilnog društva, a čiji je krajnji rok za prijavu 1. ožujka 2018. do 12 sati. Više informacija o svakom natječaju možete pronaći ovdje.

Programski vodič  koji sadržava detaljne informacije o mogućnostima financiranja u okviru programa „Europa za građane“, postupcima podnošenja zahtjeva, postupcima odabira, općim pravilima važnima za bespovratna sredstva Unije te raspored rokova podnošenja zahtjeva možete pronaći ovdje.




Pisane vijesti