Održana konferencija "Otvorena vlast u Hrvatskoj - pogled u budućnost"

  • Slika /pics/POV/Helena Beus.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge kao nacionalna kontakt točka inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te Nacionalna kontakt točka CERV programa organizirao je konferenciju "Otvorena vlast u Hrvatskoj - pogled u budućnost".
 

Ured za udruge, kao nacionalni kontakt inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te nacionalna kontakt točka programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) organizirao je 19. prosinca 2023. konferenciju Otvorena vlast u Hrvatskoj - pogled u budućnost. Konferencija se održala u hibridnom obliku, u Hotelu Zonar Zagreb i online, a okupila je pedesetak predstavnika tijela javne vlasti, organizacija civilnoga društva i stručnjaka.

S obzirom da Hrvatska privodi kraju 4. Akcijski plan inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, konferencija je zainteresiranim predstavicima javnih tijela i organizacija civilnoga društva omogućila osvrt na njegovu provedbu te pružila pogled u neke aktualne trendove u otvorenoj vlasti, kao inspiraciju za pripremu novog Akcijskog plana.
Skup je otvorila Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge, koja je izrazila želju da će događanje poslužiti kao poticaj za brojne pozitivne pomake u izgradnji otvorenih i uključivih zajednica.

Državna tajnica Andreja Metelko - Zgombić, predsjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast podsjetila je na neke važne iskoraka ka otvorenoj vlasti koje je Hrvatska poduzela upravo kroz inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast: projekt e-Građani i portal e-Savjetovanja, koji su prepoznati i na međunarodnoj razini, te istaknula neke od naglasaka u aktualnom akcijskom planu: uspostavu sustava provjere medijskih činjenica, donošenje Akcijskog plana uz Strategiju sprječavanja korupcije, te izrađene prijedloge zakona o lobiranju i zakona o referendumu.

Nemanja Relić, ovlašten za obavljanje poslova predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade, u svom je govoru istaknuo neke nove izazove vezane uz transparentnost poput novih tehnologija, te izrazio želju da će skup poslužiti kao platforma za razmjenu ideja te poticanje sinergije i strukturiranog dijaloga u oblikovanju budućih prioriteta POV inicijative u Hrvatskoj.

Saša Šegrt, kao kontakt POV inicijative u Hrvatskoj, prenijela je poruku Globalnog summita POV-a da sudionici inicijative trebaju jačati otpornost institucija i građana i osigurati im vještine da se nose s izazovima u današnjem okruženju visokog rizika, te istaknula da je Partnerstvo za otvorenu vlast dosad poslužilo kao inkubator za testiranje različitih inovativnih ideja.

Članica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, dr.sc. Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije, predstavila je pomake koje je Hrvatska ostvarila u području fiskalne transparentnosti od 2012. do danas. Gospođa Bronić je ocijenila da se kroz sinergijsko djelovanje Instituta za javne financije i Ministarstva financija, ali i zahvaljujući angažmanu Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina fiskalna transparentnost znatno popravila. Sljedeći korak je poticanje veće participacije građana, medija, sindikata, političara i znanstvenika na praćenju proračunskog procesa i vjerodostojnosti proračuna. Izlaganje gospođe Bronić potaknulo je niz pitanja i komentara iz publike.

U drugom dijelu događanja Sandra Pernar, viša regionalna koordinatorica za Europu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast, predstavila je novu globalnu Strategiju Inicijative za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Gospođa Pernar je predstavila i preporuke za razvoj novog Akcijskog plana, koje je Neovisni mehanizam izvješćivanja izradio za Hrvatsku na temelju uvida u dosadašnje akcijske planove Republike Hrvatske te aktualne trendove i saznanja iz provedbe globalnih akcijskih planova.

Putem video linka skupu se obratio José María Marín, viši programski savjetnik za program Otvorene lokalne vlasti. U svojoj prezentaciji, g. Marin je predstavio niz uspješnih primjera otvorenih lokalnih vlasti te predstavio aktualni natječaj za uključivanje jedinica lokalne samouprave u POV inicijativu Join OGP Local: Call for Expressions of Interest 2023 (opengovpartnership.org). Natječaj je otvoren do 26. siječnja 2024. te se sve općine, gradovi i županije pozivaju da razmotre mogućnost uključivanja svojih lokalnih zajedica u POV.

Adna Karamehić-Oates, voditeljica za politike i partnerstva u globalnoj inicijativi POV-a, također se uključila putem video linka i ukratko predstavila aktivnosti vezane uz suzbijanje klimatskih promjena koje sudionici POV inicijative uključuju u svoje akcijske planove.

Gospođa Željka Markulin, predstavnica Ureda za udruge Vlade RH - nacionalne kontakt točke programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) sudionicima je zatim ukratko predstavila CERV program, s naglaskom na mogućnosti financiranja aktivnosti za lokalnu samoupravu.

 

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast